FAO waarschuwt: Grootste MKZ-uitbraak in Europa sinds 2001
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

FAO waarschuwt voor grootste MKZ-uitbraak in Europa sinds 2001

  • 06 mei 2025

Europa beleeft de ernstigste uitbraak van mond-en-klauwzeer in ruim twintig jaar. De FAO slaat alarm en roept op tot actie, nu ook in het Nabije Oosten een exotisch virusserotype is opgedoken.

Begin dit jaar werd in Duitsland MKZ vastgesteld. Hoewel het land inmiddels vrij is verklaard, volgden daarna uitbraken in Hongarije en Slowakije. Daarmee is het de grootste uitbraak sinds 2001. Het Verenigd Koninkrijk heeft inmiddels de import van vlees- en zuivelproducten verboden uit Europese landen waar het virus is vastgesteld, en ook uit Oostenrijk vanwege besmettingen in buurland Hongarije. In het Nabije Oosten dook serotype SAT1 op in Bahrein, Irak en Koeweit. Deze variant is exotisch voor de regio en waarschijnlijk afkomstig uit Oost-Afrika.

Gevolgen voor diergezondheid en handel

Mond-en-klauwzeer is een uiterst besmettelijk virus dat clovenhoevige dieren treft, waaronder runderen, varkens en schapen. De ziekte veroorzaakt koorts, blaren en kreupelheid. Volwassen dieren herstellen doorgaans, maar jonge dieren kunnen plotseling overlijden. Het virus is geen bedreiging voor de volksgezondheid, maar zorgt wereldwijd voor miljardenverliezen. Alleen al in endemische gebieden bedragen directe productieverliezen en vaccinatiekosten jaarlijks 21 miljard dollar. Handel en voedselzekerheid komen ernstig onder druk te staan bij een uitbraak.

FAO benadrukt noodzaak tot waakzaamheid

De FAO adviseert landen om alert te blijven en snel te handelen. Boeren en veehandelaren moeten worden geïnformeerd over risico’s en maatregelen. Biosecurity, strikte scheiding van diertransporten en passende vaccinatie zijn essentieel. Ook moeten noodplannen operationeel zijn. “FAO is recommending urgent biosecurity measures and enhanced surveillance following the recent detection of foot-and-mouth disease (FMD) serotype SAT1,” aldus de organisatie.

Fao.org

Bron: FAO