FAO Food Price Index blijft dalen - Juni 2023 Update
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

FAO voedselprijsindex blijft dalen

  • 18 juli 2023

De FAO meldt dat de FAO Food Price Index (FFPI) voor de maand juni 2023 verder is gedaald. De index, die de gemiddelde wereldwijde prijzen van voedingsmiddelen volgt, noteerde een daling van 1,7 punten (1,4 procent) ten opzichte van mei en kwam uit op een gemiddelde van 122,3 punten. Dit is een aanzienlijke daling van 37,4 punten (23,4 procent) ten opzichte van de piek in maart 2022.

De daling in juni was het gevolg van lagere prijzen voor suiker, plantaardige oliën, granen en zuivelproducten. De vleesprijsindex bleef in dezelfde periode stabiel.

De FAO graanprijsindex daalde met 2,1 procent ten opzichte van mei, voornamelijk door de dalende wereldprijzen van alle belangrijke granen. De internationale maïsprijzen daalden voor de vijfde maand op rij, onder invloed van de toegenomen aanvoer uit Argentinië en Brazilië. De tarweprijzen daalden met 1,3 procent door een ruim aanbod in de Russische Federatie en betere oogstomstandigheden in de Verenigde Staten. De internationale rijstprijzen daalden met 1,2 procent door een matige vraag naar niet-Indische rijst en exportinspanningen in Pakistan.

De FAO plantaardige oliën index daalde met 2,4 procent en bereikte daarmee het laagste niveau sinds november 2020. Lagere prijzen voor palm- en zonnebloemolie compenseerden de hogere noteringen voor soja- en raapzaadolie.De palmolieprijzen daalden voor de tweede opeenvolgende maand, voornamelijk door de hogere productie van de belangrijkste producerende landen en de matige wereldwijde importvraag.De prijzen voor zonnebloemolie bleven dalen door een ruim aanbod wereldwijd. De prijzen voor soja- en raapzaadolie veerden echter op door bezorgdheid over de droogte in de belangrijkste teeltgebieden.

De FAO Zuivelprijsindex daalde met 0,8 procent door lagere internationale kaasprijzen en iets lagere prijzen voor vollemelkpoeder. De wereldboterprijzen stegen, terwijl de prijzen voor magere melk licht stegen.

De FAO Vleesprijsindex bleef vrijwel ongewijzigd ten opzichte van mei.Stijgingen in pluimvee- en varkensvleesprijzen werden tenietgedaan door dalingen in rund- en schapenvlees.De internationale pluimveevleesprijzen stegen verder door de grote vraag uit Oost-Azië, terwijl de varkensvleesprijzen stegen door het krappe aanbod in de Europese Unie. De prijzen voor rund- en schapenvlees daalden doordat er meer exportmogelijkheden waren.

De FAO suikerprijsindex daalde met 3,2%, voornamelijk door een goede suikerrietoogst in Brazilië en een trage wereldwijde importvraag, vooral vanuit China. Zorgen over de mogelijke impact van het El Niño fenomeen en wisselkoersfactoren beperkten echter de daling van de suikerprijzen.

Foa.org

Bron: FAO