FAO: Vlees, eieren en melk cruciaal voor gezonde voeding
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

FAO: Vlees, eieren en melk cruciaal voor gezonde voeding

  • 10 mei 2023

In een nieuw rapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) wordt gewezen op het belang van vlees, eieren en melk voor essentiële voedingsstoffen die moeilijk te verkrijgen zijn uit plantaardige voeding. Het rapport is gebaseerd op gegevens uit meer dan 500 wetenschappelijke artikelen en 250 beleidsdocumenten.

Volgens het rapport leveren vlees, eieren en melk een reeks belangrijke macronutriënten, zoals eiwitten, vetten en koolhydraten, en essentiële micronutriënten die moeilijk uit plantaardige voeding te halen zijn. Deze voedingsstoffen zijn vooral essentieel tijdens belangrijke levensfasen zoals zwangerschap en borstvoeding, de kinderjaren, de adolescentie en de latere leeftijd.

IJzer en vitamine A

Tekorten aan ijzer en vitamine A behoren wereldwijd tot de meest voorkomende tekorten aan micronutriënten, vooral bij kinderen en zwangere vrouwen. Meer dan de helft van de kinderen in de voorschoolse leeftijd en 1,2 miljard vrouwen in de vruchtbare leeftijd hebben een tekort aan ten minste één van de drie microvoedingsstoffen: ijzer, vitamine A of zink. In het verslag wordt benadrukt dat voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong, mits geconsumeerd als onderdeel van een aangepast dieet, kunnen helpen om de voedingsdoelstellingen van de Wereldgezondheidsvergadering en de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling te verwezenlijken.

Veehouderij

In het verslag wordt echter ook erkend dat de veehouderij te kampen heeft met een reeks uitdagingen op het gebied van milieu, veestapelbeheer, diergezondheid en sociale kwesties. Vice-directeur-generaal Maria Helena Semedo van de FAO en hoofdeconoom Máximo Torero Cullen benadrukken dat het belangrijk is deze uitdagingen aan te pakken en tegelijkertijd de voordelen van voedselwinning uit landdieren te promoten.

Risico's

In het verslag wordt ook gewezen op de risico's van de consumptie van voedsel van dierlijke oorsprong, waaronder het verhoogde risico op chronische ziekten als gevolg van de consumptie van verwerkt rood vlees. Een matige consumptie van onbewerkt rood vlees, melk, eieren en gevogelte wordt echter als veilig beschouwd voor wat betreft de gevolgen van chronische ziekten.

Het FAO-rapport moedigt regeringen aan om de nationale voedingsrichtsnoeren bij te werken en na te gaan hoe vlees, eieren en melk kunnen bijdragen tot specifieke voedingsbehoeften tijdens de levensloop van mensen. 

Klik hier voor het volledige rapport ‘Contribution of terrestrial animal source food to healthy diets for improved nutrition and health outcomes’

Foa.org

Bron: FAO