Extra stappen nodig voor verduurzaming agf-productie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Extra stappen nodig voor verduurzaming agf-productie

  • 20 december 2021

Overheid en bedrijfsleven streven naar verduurzaming van de productie van aardappelen, groente en fruit. Hierin worden vorderingen gemaakt maar dit gaat niet snel genoeg om een fors aantal (tussen-)doelstellingen van bedrijfsleven zelf, de overheid of gezamenlijk (bijvoorbeeld via convenanten) te realiseren. Dit blijkt uit de monitor Voortgang Verduurzaming Voedselketens voor de productgroep AGF verkocht in de Nederlandse supermarkten. De monitor is uitgevoerd door Wageningen University & Research in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Op de volgende terreinen worden de verduurzamingsdoelstellingen niet gerealiseerd:

  • Voorlichting van medewerkers op teeltbedrijven over gewasbeschermingsmiddelen blijft achterwege.
  • Gebruik van gewasbeschermingsmiddelen ligt te hoog.
  • Stikstof- en fosfaatoverschot op akkerbouwbedrijven is tot  2011 afgenomen; daarna is de afname min of meer gestagneerd.
  • De CO2-emissie in de glastuinbouw lag in 2020 op 6,1 Mton. Dit is ruim boven de doelstelling van 4.6 Mton.  
  • De populatie van bestuivers zoals bijen, hommels en vlinders gaat nog steeds achteruit.

Op een aantal terreinen is er sprake van stagnatie van verduurzaming:

  • Aanduiding van de herkomst van verse groente en fruit gebeurt wel als het verplicht is.
  • Arbeidsrechten van werknemers in Nederland zijn meestal goed geregeld.
  • Bodemkwaliteit in de akkerbouw gaat achteruit.

Op een beperkt aantal terreinen is een duidelijke vooruitgang geboekt m.b.t. verduurzaming van AGF-producten:

  • Hoeveelheid producten onder keurmerken neemt toe.
  • Leidingwatergebruik blijft beperkt in de AGF-sector.
  • Verse AGF-producten worden minder verspild.

Wur.nl

Bron: Wageningen University & Research