Klimaatdoelen, economische druk en veranderende marktvoorwaarden hebben grote invloed op de Europese landbouw. Uit recente cijfers van Eurostat blijkt hoe de sector zich aanpast. Productie, duurzaamheid en arbeidsmarkttrends schetsen een beeld van een landbouwsector die in beweging is.
In 2023 leverde de landbouwsector een economische bijdrage van €537,1 miljard, goed voor 1,3% van het bbp van de EU. Een groot deel van deze waarde kwam uit gewassen (51%) en dierlijke producten (39,9%). Tegelijkertijd veroorzaakte de sector 10,5% van de totale Europese broeikasgasuitstoot in 2022. Dit benadrukt het spanningsveld tussen economische prestaties en milieudoelen.
Met het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (2023-2027) wordt 40% van de subsidies gericht op klimaatvriendelijke initiatieven. Kleine en middelgrote bedrijven ontvangen extra steun om over te stappen op duurzame methoden. Toch blijven weersextremen, zoals droogte en overstromingen in 2023, een grote uitdaging voor de productie van granen en aardappelen.
Het areaal voor biologische landbouw groeide in 2022 naar 16,8 miljoen hectare, ofwel 10,5% van het totale landbouwoppervlak. Landen zoals Oostenrijk (27,2%) en Estland (23,4%) behoren tot de koplopers. Malta (0,6%) en Ierland (2,2%) blijven echter sterk achter. De groei van het biologische areaal weerspiegelt de stijgende vraag naar duurzamere productiemethoden in Europa.
Tussen 2010 en 2020 daalde het aantal landbouwbedrijven met bijna 25%, vooral onder boerderijen kleiner dan 5 hectare. Tegelijkertijd beheren grote bedrijven, die meer dan 100 hectare omvatten, inmiddels ruim de helft van het totale landbouwareaal, ondanks dat ze slechts 3,6% van het totale aantal boerderijen vormen. In 2021 werkten 8,6 miljoen mensen in de landbouwsector, een daling van 22% in tien jaar tijd.
De cijfers van Eurostat tonen aan dat de Europese landbouwsector zich aanpast aan veranderende omstandigheden. Duurzaamheidsdoelen, een teruglopend aantal bedrijven en extreme weersomstandigheden vormen uitdagingen, maar er is ook vooruitgang zichtbaar, zoals de groei van biologische landbouw en innovatieve investeringen in duurzaamheid.
Download het onderzoek ‘Key figures on the European food chain, 2024’
Bron: Eurostat