EU wil verpakkingswereld op zijn kop zetten
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

EU wil verpakkings­wereld op zijn kop zetten

  • 26 oktober 2023

Stel je een wereld voor waarin onze dagelijkse producten niet verpakt zijn in materiaal dat uiteindelijk op een afvalberg beland, maar in materialen die hergebruik, recycleerbaarheid en verminderde milieuschade bevorderen. De Europese Unie zet grote stappen in deze richting, met het Milieucomité dat nieuwe regelgeving introduceert die de verpakkingsindustrie zoals we die kennen, kan transformeren.

Dinsdag 24 oktober vond een monumentale verschuiving plaats. Leden van het Europees Parlement (MEP's) uit het Milieucomité hebben een voorstel goedgekeurd, met 56 stemmen voor, dat de toon zet voor een holistisch verpakkingsbeheer - van grondstofwinning tot uiteindelijke afvalverwerking. De boodschap is duidelijk: verminder overbodige verpakkingen, maak hergebruik en recycling eenvoudiger en verhoog het gebruik van gerecyclede componenten.

Enkele hoogtepunten:
Heroverweging van plastic: Zeer lichte plastic zakken, met name die onder de 15 micron, kunnen mogelijk verboden worden, waarbij alleen plastic zakken essentieel voor hygiëne of het voorkomen van voedselverspilling nog gebruikt mogen worden.
De lat voor gerecycled materiaal hoger leggen: Fabrikanten staan voor een uitdaging. De nieuwe regelgeving vereist een minimum aan gerecycled materiaal in plastic verpakkingen, met duidelijke streefcijfers voor 2030 en 2040.
Potentieel van bio-based plastic: Tegen 2025 wil de Commissie duurzaamheidscriteria voor bio-based plastic verkennen, wat wegen opent naar een fossielvrije plastic economie.
Consumenten zeggenschap geven: Consumenten kunnen binnenkort een grotere rol gaan spelen. De MEP's pleiten voor duidelijkere definities van herbruikbare verpakkingen en moedigen winkels, met name in de voedsel- en dranksector, aan om door consumenten meegebrachte verpakkingen te accepteren.
Gezondheid boven winst: Het Comité neemt een strikt standpunt in tegen beruchte "eeuwige chemicaliën" (PFAS's) en Bisfenol A, die voornamelijk in voedselverpakkingen worden gebruikt vanwege de geassocieerde gezondheidsrisico's.
Eenduidige recyclestandaarden: Het voorstel versterkt de recycleerbaarheidscriteria voor EU-verpakkingen en verplicht lidstaten om tegen 2029 90% van de verpakkingsmaterialen apart te verzamelen. Ook digitale platforms ontkomen niet, met vergelijkbare verantwoordelijkheden als producenten.

Rapporteur Frédérique Ries verwoordde de kern van deze veranderingen als volgt: "De boodschap van het Milieucomité is ondubbelzinnig. Een duurzaam verpakkingsecosysteem vereist veilige materialen. Deze richtlijn, die gezondheid en innovatie prioriteert, is een enorme overwinning voor Europese consumenten."

In november zal het volledige parlement besluiten over deze verordening. Als het wordt aangenomen, staat het Europese verpakkingslandschap mogelijk aan de vooravond van een groene revolutie.

Europarl.europa.eu

Bron: Europarlement