Varkensvlees in Europa: trends, prijzen en toekomstvisies
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Varkensvlees in Europa: trends, prijzen en toekomst

  • 25 oktober 2023

Hoewel de productie van varkensvlees een daling heeft laten zien, blijven de prijzen verrassend robuust. In de eerste zeven maanden van 2023 daalde de productie in de EU27 en het VK met 8,6%. Tegelijkertijd bleven de prijzen voor vleesvarkens en biggen historisch gezien op een relatief hoog niveau, mede door een krapper aanbod, dat blijkt uit onderzoek van de Rabobank. Maar hoe zit het met de toekomst van varkensvlees in Europa? En welke impact hebben deze prijzen op de consumptie en export?

In belangrijke varkensvlees producerende landen, zoals Duitsland en Nederland, hebben positieve marges ervoor gezorgd dat de afname van de zeugenstapel langzamer verloopt dan verwacht. Interessant is dat Spanje, Frankrijk en Denemarken zelfs een lichte groei hebben laten zien.

Varkensprijzen in Europa zijn gedaald door lagere vraag

De prijzen van varkensvlees staan echter onder druk. Dit komt door een afname in de vraag, zowel binnen Europa als op internationale markten. Toch waren de prijzen in week 39 van 2023 nog steeds respectievelijk 8% en 26% hoger voor varkenskarkassen en biggen vergeleken met vorig jaar. Een piek in varkensslachtingen heeft waarschijnlijk bijgedragen aan de prijsdaling.

Wereldwijd zijn Europese varkensprijzen nog steeds relatief hoog, wat de export beïnvloedt. Tegelijkertijd neemt het aandeel van Brazilië op de wereldmarkt toe, met stijgende exportcijfers naar Azië. 

In Europa zelf zien we gemengde resultaten. Terwijl landen als Spanje en Nederland hun afzet binnen de EU en het VK hebben vergroot, laten Duitsland en Denemarken een daling zien. Bovendien is de consumptie van varkensvlees in de EU27 en het VK met 5,5% gedaald.

Een blik vooruit

Kijkend naar de toekomst is duurzaamheid het sleutelwoord. Varkenshouders streven naar een transparante productie, met een focus op circulaire landbouw, voedselkwaliteit, dierenwelzijn en een lagere CO2-footprint. Hierdoor ontstaan nieuwe samenwerkingsmogelijkheden en kansen voor de sector.

In conclusie, ondanks de uitdagingen, lijkt de Europese varkensmarkt zich aan te passen en te evolueren. Met een heldere blik vooruit en samenwerking binnen de keten kan de sector floreren in veranderende tijden.

Rabobank.nl

Bron: Rabobank