EU wil alleen nog ontbossingsvrije producten
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

EU wil alleen nog ontbossingsvrije producten

  • 14 september 2022

Om de wereldwijde klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit tegen te gaan, eist het Europees Parlement dat bedrijven ervoor zorgen dat in de EU verkochte producten niet afkomstig zijn van ontboste of aangetaste grond.

De nieuwe wet zou bedrijven ertoe verplichten na te gaan (de zogenaamde "due diligence") of in de EU verkochte goederen niet zijn geproduceerd op ontboste of aangetaste grond waar ook ter wereld. Dit zou de consumenten de garantie bieden dat de producten die zij kopen niet bijdragen tot de vernietiging van bossen.

Uitbreiding van het toepassingsgebied

Het voorstel van de Commissie omvat vee, cacao, koffie, palmolie, soja en hout, met inbegrip van producten die deze grondstoffen bevatten, ermee zijn gevoed of ermee zijn gemaakt (zoals leer, chocolade en meubels). Het Parlement wil ook varkensvlees, schapen en geiten, pluimvee, maïs en rubber opnemen, evenals houtskool en bedrukte papierproducten. Europarlementariërs staan er ook op dat producten niet mogen zijn geproduceerd op land dat na 31 december 2019 is ontbost - een jaar eerder dan wat de Commissie heeft voorgesteld.

Het Parlement wil ook dat financiële instellingen worden onderworpen aan aanvullende eisen om ervoor te zorgen dat hun activiteiten niet bijdragen aan ontbossing.

Zorgvuldigheid en controle

Hoewel geen enkel land of grondstof zal worden geweerd, zullen bedrijven die producten op de EU-markt brengen, worden verplicht zorgvuldigheid toe te passen om de risico's in hun toeleveringsketen te evalueren. Zij kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van satellietbewakingsinstrumenten, veldaudits, capaciteitsopbouw van leveranciers of isotopentests om na te gaan waar de producten vandaan komen. De EU-autoriteiten zouden toegang hebben tot relevante informatie, zoals geografische coördinaten. 

Op basis van een transparante beoordeling moet de Commissie binnen zes maanden na de inwerkingtreding van deze verordening landen, of delen daarvan, indelen in de categorieën laag, normaal en hoog risico. Voor producten uit landen met een laag risico zullen minder verplichtingen gelden.

Volgende stappen

Het Parlement is nu klaar om met de EU-lidstaten te gaan onderhandelen over de definitieve wet.

Europarl.europa.eu

Bron: Europees Parlement