Eiwittransitie en de rol van vis
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Eiwittran­sitie en de rol van vis

  • 01 juli 2024

Vis speelt een cruciale rol in de eiwittransitie. Deze transitie beoogt een verschuiving naar minder dierlijke en meer plantaardige eiwitten. Het ministerie benadrukt dat een hogere consumptie van mariene eiwitten geen impact heeft op de import van soja voor diervoeder, waardoor de focus ligt op het verminderen van vleesconsumptie, vooral rood en bewerkt vlees. Dit draagt bij aan een betere gezondheid, een lagere milieu-impact en minder afhankelijkheid van soja-import.

Voedsel uit zee, zoals vis, schaal- en schelpdieren, wordt gezien als een gezond en duurzaam alternatief voor andere dierlijke eiwitten. Ondanks het advies van het Voedingscentrum om één keer per week vette vis te eten, haalt slechts 60% van de Nederlanders dit advies.

Herziening van het contingentenstelsel

Sinds 1976 hanteert Nederland een systeem van individuele vangstrechten voor zeegaande vissers, bekend als het contingentenstelsel. De herziening van dit stelsel, gestart in 2022, beoogt verduurzaming te stimuleren en de toegang voor nieuwkomers te verbeteren. Dit proces wordt zorgvuldig uitgevoerd in overleg met de sector en andere belanghebbenden. De verwachte inwerkingtreding is verschoven naar 2027. Wageningen Marine Research onderzocht beloningsinstrumenten zoals subsidies en publieke waardering om verduurzaming te stimuleren. Deze bevindingen worden meegenomen in de herziening.

Innovaties in de visserij

Het Visserij Innovatie Netwerk (VIN) toont veelbelovende vooruitgang. De tussenevaluatie van het VIN laat zien dat kennisontwikkeling en nieuwe initiatieven, zoals het project Octopus en het Masterplan 'Het Nieuwe Vissen', goed van start zijn gegaan. Het VIN biedt een platform voor samenwerking en ontmoeting, wat bijdraagt aan een toekomstbestendige sector. Er worden drie scenario's voorgesteld voor verdere ontwikkeling: ontmoeten, leren of handelen, of een combinatie hiervan. De aanbevelingen uit het rapport worden serieus genomen en in 2025 volgt een nieuwe evaluatie. Internationale samenwerking is essentieel voor verdere innovaties, zoals pulsvisserij.

Deze ontwikkelingen illustreren de dynamische aard van het Nederlandse visserijbeleid en de stappen die worden ondernomen om de sector duurzamer en innovatiever te maken. Minister Adema blijft de Tweede Kamer informeren over de voortgang en de resultaten van deze belangrijke initiatieven.

Bekijk de kamerbrief

Bron: Ministerie van LNV