EFSA: lage niveaus bestrijdingsmiddelen in EU-voedsel
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

EFSA: lage niveaus bestrijdings­middelen in EU-voedsel

  • 28 april 2023

Het laatste verslag van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) over residuen van bestrijdingsmiddelen in levensmiddelen in de Europese Unie is op 26 april 2023 gepubliceerd. Het rapport geeft een momentopname van de residugehalten die zijn aangetroffen in een selectie van veel geconsumeerde producten. 

In totaal werden er in 2021 in de Europese Unie 87.863 voedselmonsters verzameld. Uit de analyse van de resultaten blijkt dat 96,1% van de monsters binnen de wettelijk toegestane niveaus viel. Voor de subset van 13.845 monsters die in het kader van het door de EU gecoördineerde controleprogramma (EU MACP) werden geanalyseerd, bleef 97,9% binnen de wettelijke grenzen.

12 verschillende levensmiddelen

Het EU MACP analyseert willekeurig genomen monsters van 12 levensmiddelen, waaronder aubergines, bananen, broccoli, gekweekte schimmels, grapefruits, meloenen, paprika's, tafeldruiven, olijfolie van eerste persing, tarwe, rundervet en kippeneieren. Van de monsters die in het gecoördineerde programma zijn geanalyseerd, bleek 58,1% vrij te zijn van kwantificeerbare niveaus van residuen. 39,8% bevatte een of meer residuen in concentraties onder of gelijk aan de toegestane niveaus (bekend als maximumresidugehalten, of MRL's) en 2,1% bevatte residuen die de toegestane niveaus overschreden.

MRL overschreden

Het totale percentage waarbij residuen van bestrijdingsmiddelen de MRL overschreden, steeg van 1,4% in 2018 naar 2,1% in 2021. Met uitzondering van grapefruits bedroeg het gemiddelde MRL-overschrijdingspercentage in 2021 1,4%, hetzelfde als in 2018. In 2021 vestigden de lidstaten de aandacht op de hogere aanwezigheid van bestrijdingsmiddelenresiduen in van buiten de EU ingevoerde grapefruits en in datzelfde jaar verscherpte de Europese Commissie de grenscontroles.

De resultaten van de bewakingsprogramma's zijn een waardevolle bron van informatie voor het ramen van de blootstelling van EU-consumenten aan bestrijdingsmiddelenresiduen via de voeding. De EFSA heeft als onderdeel van haar analyse van de resultaten een risicobeoordeling uitgevoerd. Dit jaar is ook voor het eerst een proef met een probabilistische beoordeling van een subset van stoffen ingevoerd.

Probleem voor gezondheid

Volgens het verslag is het onwaarschijnlijk dat de in 2021 geanalyseerde levensmiddelen een probleem vormen voor de gezondheid van de consument. Maar het verslag bevat wel een aantal aanbevelingen om de doeltreffendheid van de Europese controlesystemen voor residuen van bestrijdingsmiddelen te vergroten. 

Efsa.europa.eu

Bron: EFSA