In een wereld die steeds bewuster wordt van de ecologische voetafdruk, heeft het Nationaal Groeifonds een groen licht gegeven voor de lancering van het BioBased Circular programma voor 2024-2026. Het doel: olie wordt vervangen door plantaardige grondstoffen voor alles, van verpakkingen en bouwmaterialen tot textiel en coatings. De aarde krijgt een pauze, want deze nieuwe materialen komen niet meer uit haar bodem, maar uit akkers, bossen, recyclingsprocessen en zelfs reststromen uit voedselteelt.
Maar zoals elke innovatie kent ook deze uitdagingen. BioBased Circular zet zich in om deze te overwinnen, met uitgebreid onderzoek en kraamkamers vol frisse ideeën, evenals grootschalige productiedemonstraties. En waar voorheen de nadruk lag op lineaire productieketens, maken we nu de overgang naar circulaire waardecirkels, waarbij volledige circulariteit voorop staat. Een samenwerking tussen sectoren zoals agrifood, bosbouw, recycling en de chemische maakindustrie is essentieel, waarbij een nieuwe werkwijze en bijgewerkte regelgeving centraal staan.
En dit is niet alleen goed voor onze planeet. Met een potentiële CO2-reductie van 1 tot 2 megaton, betekent BioBased Circular ook de opkomst van bloeiende, groene industrieën die de Nederlandse economie aanzienlijk zullen stimuleren. Het opent deuren naar exportmogelijkheden en internationale samenwerking.
Houd je ogen open voor de nieuwste updates! Details over vacatures en projectvoorstellen zijn binnenkort beschikbaar via de nieuwsbrieven van TKI Agri & Food en Groene Chemie Nieuwe Economie (GCNE). En voor degenen die er graag bij zijn, het jaarcongres van GCNE op 7 november belooft enkele spannende aankondigingen. Aanmelden kan via: www.groenechemie.nl.
Afsluitend, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, gesteund door meer dan 125 bedrijven en organisaties, heeft dit ambitieuze voorstel ingediend, met een indrukwekkende begroting van 858 miljoen euro, waarvan een groot deel afkomstig is van het Nationaal Groeifonds.
Bron: Nationaal Groeifonds