Insecten zijn een goed alternatief voor hoogwaardig eiwit. Voor het Europese project SUSINCHAIN (Sustainable Insect Chain) onderzoekt Wageningse wetenschapper Teun Veldkamp de mogelijkheden om insecten toe te passen in diervoeder, maar ook in voedsel voor mensen.
Omdat insecten zich snel kunnen vermenigvuldigen, liggen er grote kansen voor insecten als alternatieve eiwitbron in diervoerders. Veldkamp: “Een ander groot voordeel van insecten is dat je ze kunt kweken op reststromen uit de voedselverwerkende industrie, zoals groenteresten, -pulp en -schroot, waardoor ze veel duurzamer zijn dan vismeel en soja.” Bovendien kunnen insecten lokaal gekweekt worden.
De voedingsindustrie is geïnteresseerd in alternatieve eiwitbronnen; de voedingswaarde van insecten is vergelijkbaar met die van gewoon vlees. Het eten van hele insecten stuit echter op veel weerstand bij consumenten. Daarom is het verwerken van insectenmeel in voedselproducten, zoals brood en pasta, een goed alternatief.
Een nadeel van de insectenproductie is de kostprijs. Insecten worden al decennialang gekweekt, maar niet op grote schaal. Om van insecten een realistische, alternatieve grondstof te maken, is opschaling met bestaande kwaliteit nodig. De doelstelling van SUSINCHAIN is dan ook het testen en demonstreren van innovatieve kweektechnieken om te komen tot een goed functionerende, commerciële Europese insectenketen.
Voor de ontwikkeling van businessmodellen en het verkennen van marktmogelijkheden brengen de onderzoekers in kaart welke mogelijkheden er voor insectenproducenten zijn. Daarnaast kijken ze naar de problemen waar insectenkwekers tegenaan lopen, zowel qua wetgeving als kweektechnieken.
Ook willen de onderzoekers de kweektechnieken en het transport van larven en eitjes verbeteren. Er wordt gekeken naar de hoeveelheid larven per kweekbak, de hoeveelheid voer en het soort voer. Bij het vervoeren van eitjes voor de productie van larven zijn temperatuur en luchtvochtigheid bijvoorbeeld belangrijk.
In het project wordt gewerkt aan de ontwikkeling van technologieën voor het verwerken van insecten. De onderzoekers testen technieken als microwave, radiofrequency drying en low energy electron beams bij verschillende larven. Uit die experimenten komen verschillende producten voort waarvan enkele worden getest in de toepassing van insecten in diervoeder.
Voor de toepassing van insecten in voeding voor mensen worden zes prototypes van producten ontwikkeld waarmee consument- en smaaktesten worden uitgevoerd. Het insectenmeel wordt verwerkt in reguliere producten, zoals pasta, brood en falafel. De producten worden beoordeeld door consumentenpanels in Denemarken en Portugal.
Bron: Wageningen University & Research