EC wil gebruik van broeikasgassen en ozonafbrekende stoffen verminderen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

EC wil gebruik van broeikas­gassen en ozonafbrekende stoffen verminderen

  • 06 april 2022

De Europese Commissie heeft twee nieuwe verordeningen voorgesteld voor een strengere regulering van gefluoreerde broeikasgassen (F-gassen) en ozonafbrekende stoffen (ODS). Dit zou een belangrijke stap betekenen in de richting van een beperking van de wereldwijde temperatuurstijging overeenkomstig de Overeenkomst van Parijs. Het voorstel inzake gefluoreerde broeikasgassen zal er ook toe bijdragen dat de uitstoot tegen 2030 met ten minste 55% wordt verminderd en dat Europa tegen 2050 klimaatneutraal is. Beide voorstellen samen kunnen leiden tot een totale vermindering van de broeikasgasemissies (BKG) van de EU met 490 Mt (CO2-equivalent) tegen 2050.

F-gassen en ODS zijn zeer krachtige, door de mens geproduceerde broeikasgassen die bijdragen tot de opwarming van de aarde wanneer zij in de atmosfeer vrijkomen, vaak enkele duizenden keren sterker dan kooldioxide (CO2). Beide soorten stofgroepen hebben praktische toepassingen in het dagelijks leven (gehad), bijvoorbeeld in koeling, airconditioning, isolatie, brandbeveiliging, elektriciteitsleidingen en als drijfgas in spuitbussen. Hoewel de bestaande EU-wetgeving het gebruik en de uitstoot van deze gassen al aanzienlijk heeft beperkt, zullen de voorgestelde verordeningen de uitstoot nog verder terugdringen en stimulansen bieden voor het gebruik van klimaatvriendelijke alternatieven.

Voorstel voor een nieuwe F-gassenverordening

Op EU-niveau zijn F-gassen momenteel verantwoordelijk voor 2,5 % van de totale uitstoot van broeikasgassen. Het aangescherpte F-gasvoorstel zal tegen 2030 het equivalent van 40 miljoen ton kooldioxide(CO2)-emissies besparen, wat meer is dan de verwachte vermindering onder de huidige wetgeving, en tegen 2050 een totale extra besparing van 310 miljoen ton CO2 opleveren. Het voorstel verscherpt de quotaregeling voor fluorkoolwaterstoffen (HFK's worden geleidelijk uitgebannen), waardoor het potentiële klimaateffect van nieuwe HFK's die tussen 2015 en 2050 in de EU op de markt komen, met 98% wordt verminderd. Ook worden nieuwe beperkingen ingevoerd om ervoor te zorgen dat F-gassen alleen in nieuwe apparatuur worden gebruikt als er geen geschikte alternatieven voorhanden zijn. 

Voorstel voor een nieuwe verordening inzake ODS

Door nieuwe maatregelen in te voeren die gericht zijn op producten waarin ODS in het verleden legaal werden gebruikt, wil de EU tegen 2050 het equivalent van 180 miljoen ton CO2-emissies en 32 000 ton emissies van ozonafbrekend vermogen (Ozone Depleting Potential - ODP) voorkomen. De meeste extra emissiebesparingen zouden worden bereikt door te eisen dat ODS uit isolatieschuim worden teruggewonnen of vernietigd wanneer gebouwen worden gerenoveerd of gesloopt.

Ec.europa.eu

Bron: Europese Commissie