Duitse overheid publiceert nationale voedingsstrategie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Duitse overheid publiceert nationale voedings­strategie

  • 20 februari 2024

Begin dit jaar heeft de Duitse regering haar eerste nationale voedingsstrategie gepubliceerd, gericht op het bevorderen van goede voeding voor alle burgers. De strategie, die de nadruk legt op gezondheid en duurzaamheid, bevat verschillende ambities en maatregelen om deze doelen te bereiken.

Gezondheid en keuzevrijheid

De strategie plaatst de gezondheid van consumenten en de mogelijkheid om gezond en duurzaam voedsel te kopen centraal. Onderzoek naar voeding en gezondheid zal bijdragen aan evenwichtige voedingspatronen en de vermindering van vetten, zouten en suikers. Transparante communicatie met consumenten staat hoog op de agenda.

Goed eten voor mens en planeet

Het doel is om "goed eten voor mens en planeet" te realiseren, waarbij wordt ingezet op het verminderen van de geschatte 33 miljard EUR aan ziektekosten als gevolg van ongezonde voeding. De strategie benadrukt humane gezondheid en de beschikbaarheid van gezond voedsel voor iedereen, ongeacht sociale achtergrond.

Duurzame voedselvoorziening

Er wordt aandacht besteed aan de duurzaamheid van voedselproductie en -voorziening. De overheid streeft naar 30% biologisch gecertificeerde voedselproductie tegen 2030 en erkent de kwetsbaarheid van de lage zelfvoorziening in productgroepen zoals groenten en fruit.

Meer plantaardige productie en ketens

Om boeren te ondersteunen bij het telen van nieuwe gewassen en de zelfvoorziening te vergroten, worden programma's voor regionale ketens van plantaardige producten opgezet. Er wordt ook gewerkt aan herkomstvermelding op producten, zelfs voor verwerkte producten.

Voedingsomgevingen

De overheid wil gezondheidsbevorderende en duurzame "voedingsomgevingen" creëren, waarbij onder andere openbare kantines en catering worden ingezet om duurzaam geproduceerd voedsel te promoten. Ook worden modelregio's ontwikkeld voor maatschappelijke innovaties.

DGE kwaliteitsstandaarden

Het Deutsche Gesellschaft für Ernährung heeft kwaliteitsstandaarden ontwikkeld voor maaltijden, die steeds breder worden gehanteerd. De overheid streeft ernaar om deze standaarden verplicht te stellen voor onder andere kinderdagverblijven tegen 2030.

Het consumptielandschap

De overheid wil reclames voor ongezonde voeding gericht op kinderen jonger dan 14 jaar verbieden. Daarnaast zullen gezondheidsadviezen voor suiker-, vet- en zoutgehalten worden aangepast op basis van wetenschappelijke inzichten.

Communicatie

Eerlijke communicatie over gezondheidsaspecten, onder andere via de Nutri-Score, zal verder ontwikkeld worden. Bestaande bewustwordingscampagnes rond leefstijl, voedselproductie en voedselverspilling zullen worden voortgezet.

Agorberichtenbuitenland.nl

Bron: Agroberichten buitenland