Drie organisaties starten proefproject digitaal statiegeld
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Drie organisaties starten proefproject digitaal statiegeld

  • 03 mei 2023

Drie organisaties gaan de komende maanden in Vlaanderen digitale statiegeldsystemen uittesten. Het gaat om Unbox, Twintag-Verhaert-Cegeka en DDRS Alliance. De resultaten van deze proefprojecten moeten toelaten om in het najaar van 2023 te beslissen over welk statiegeldsysteem er tegen 2025 komt voor blikjes en plastic drankverpakkingen. De Vlaamse regering wil statiegeld invoeren om de strijd tegen zwerfvuil aan te gaan.

De publieke oproep voor proefprojecten rond digitaal statiegeld leverde veertien kandidaturen op. Een stuurgroep koos de drie organisaties uit. De geselecteerden worden gevraagd om een concreet projectvoorstel in te dienen om nog voor de zomer van start te gaan met de pilotprojecten.

Drie locaties

Aan elk van de geselecteerden is ook gevraagd om hun technologie te testen op drie verschillende plaatsen: in een gesloten omgeving (bv. een bedrijf), een halfopen omgeving (bv. een vakantiepark) en in een open omgeving (bv. een gemeente). Als de proefprojecten niet succesvol zijn, is het klassieke statiegeldsysteem met terugbrengmachines een optie.

Duidelijkheid

De pilotprojecten moeten tegen het najaar duidelijkheid brengen of (en hoe) een digitaal statiegeldsysteem kan worden ingevoerd. 

Cd&v-parlementslid Tinne Rombouts uitte haar bezorgdheid over de mogelijke invoering van het digitale statiegeld. Volgens haar verlaagt het scannen van flesjes, blikjes en zakken met een smartphone de toegankelijkheid en het gebruiksgemak. "We moeten vermijden dat we daarmee een soort foert-gedrag creëren", aldus Rombouts.

Vilt.be

Bron: Vilt