Uit recent onderzoek van Good Food Institute Europe blijkt dat drie op de vijf Nederlanders bereid is kweekvlees te proberen. Deze innovatieve oplossing, die vlees produceert in kweekinstallaties, kan de voedingsindustrie verduurzamen. Maar liefst 59% van de Nederlandse consumenten toont interesse in kweekvlees, en bijna een derde wil een deel van hun vleesconsumptie vervangen zodra het beschikbaar is.
Kweekvlees wordt geproduceerd in kweekinstallaties die de natuurlijke groeiprocessen van dieren nabootsen. Deze methode gebruikt water, eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen en mineralen om vlees te produceren zonder dieren te slachten. Het onderzoek, uitgevoerd door YouGov, toont aan dat 65% van de Nederlanders de huidige vleesconsumptie te hoog vindt. Daarnaast wil de helft van de ondervraagden binnen twee jaar minder vlees eten. Kweekvlees kan hier een rol in spelen, met zijn potentie om de impact van vleesproductie op het klimaat met 92% te verminderen, de luchtvervuiling met 94% te verlagen en tot 90% minder land te gebruiken.
Meer dan de helft van de Nederlanders vindt dat de overheid moet investeren in onderzoek en ontwikkeling van kweekvlees. Daarnaast vindt 57% dat boeren geholpen moeten worden om te profiteren van de nieuwe kansen die de sector biedt. Nederland heeft sinds de ontwikkeling van de eerste gekweekte hamburger in 2013 een koploperspositie in Europa. De overheid investeerde in 2022 maar liefst 60 miljoen euro in onderzoek, onderwijs en opschaling van kweekvlees. Dit jaar werd de eerste kweekvleesproeverij gehouden dankzij een speciale Gedragscode.
Nederlandse consumenten zijn nieuwsgierig en staan open voor kweekvlees, mits het voldoet aan de EU Novel Food-verordening. Volgens het onderzoek is 63% van de Nederlanders van mening dat kweekvlees beschikbaar moet zijn als het door de voedselveiligheidsbeoordeling komt. Daarnaast vindt 60% dat kweekvlees in Nederland geproduceerd moet worden om de nationale economie te ondersteunen. Acacia Smith, Senior Policy Manager bij het Good Food Institute Europe, benadrukt dat Nederland vooroploopt in de kweekvleessector en klaar is om de economische en milieuvoordelen ervan te benutten.
Bron: Good Food Institute Europe