Doorbraak kweekvleesindustrie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Doorbraak kweekvlees­in­dustrie

  • 03 december 2020

Singapore is het eerste land op aarde geworden dat gekweekt vlees goedkeurt voor commerciële verkoop. Op woensdag 2 december 2020 verklaarde het Singapore Food Agency dat de gekweekte kip, geproduceerd door de in San Francisco gevestigde start-up Eat Just, voldeed aan de veiligheidsnormen voor gebruik in nuggets, waardoor de deur werd geopend voor een commerciële lancering in het land. 

Gekweekt vlees, ook wel bekend als gecultiveerd vlees of schoon vlees, impliceert het gebruik van gekweekte dierlijke cellen om realistische vleesachtige voedselproducten te creëren, zonder dat het slachten van dieren vereist is. Voorstanders van gekweekt vlees geloven dat het kan helpen om de ethische en milieukwesties van de dierlijke landbouw te overwinnen, terwijl de consument toch kan genieten van het eten van vlees. In de afgelopen jaren zijn er investeringen gedaan in de sector, waarbij bedrijven als Memphis Meats, Shiok Meats en Mosa Meat in 2020 hun financieringsrondes hebben afgerond.

Doorbraak voor kweekvleesindustrie

De industrie is echter geconfronteerd met verschillende uitdagingen die de introductie van een commercieel product hebben verhinderd. Deze omvatten hoge productiekosten, moeilijkheden bij het opschalen van de productie en het verkrijgen van wettelijke goedkeuring. Vóór de aankondiging van woensdag had geen enkel regelgevend regime in de wereld kweekvlees goedgekeurd, en het goedkeuringsproces in de EU en de VS zal nog jaren duren.

De goedkeuring in Singapore is daarom een grote stap voorwaarts voor de kweekvleesindustrie. De veiligheidstests die in het kader van het goedkeuringsproces worden uitgevoerd, zijn waarschijnlijk nuttig voor de goedkeuring in andere regelingen en een succesvolle commerciële lancering in het land kan de regelgevers in de hele wereld ervan helpen overtuigen dat kweekvlees veilig is.

Productieproces kweekvlees

De cellen die worden gebruikt in de gekweekte kipproducten van Eat Just zullen worden gekweekt in bioreactoren van 1200 liter en worden gecombineerd met plantaardige ingrediënten. De gebruikte cellen komen uit een celbank die is aangelegd op basis van een biopsie van een levende kip, en hoeven dus niet te worden geslacht. De voedingsstoffen die aan de cellen worden geleverd, komen uit plantaardige bronnen. 

Het groeimedium voor de productielijn omvat echter ook foetaal runderserum, dat wordt geëxtraheerd uit runderfoetussen, meestal in slachthuizen. Dit is problematisch - een van de belangrijkste doelstellingen van gekweekt vlees is om af te stappen van het slachten van dieren en foetaal runderserum is zeer duur en wordt in relatief kleine hoeveelheden geproduceerd. Eat Just beweert dat er in de volgende productielijn een van planten afkomstig serum zal worden gebruikt, maar dat dit serum niet beschikbaar was toen het goedkeuringsproces in Singapore twee jaar geleden begon.

Struikelblokken 

De behoefte aan serumalternatieven is slechts één van de uitdagingen die nog steeds bestaan voor Eat Just en de rest van de gekweekte vleesindustrie. Hoewel er serumalternatieven bestaan en op grote schaal beschikbaar zijn, is het groeimedium nog steeds erg duur en draagt het in belangrijke mate bij aan de productiekosten. Bovendien zijn de 1.200 L bioreactoren die door het bedrijf worden gebruikt misschien nog te klein voor grootschalige productie en kunnen ze bijdragen aan hoge kapitaalkosten per kilo kweekvlees. De ontwikkeling van grootschalige bioreactoren is een belangrijke uitdaging voor de industrie - voor een commercieel levensvatbaar kweekvleesproduct kunnen bioreactoren nodig zijn die tientallen malen groter zijn dan wat er momenteel bestaat voor de celcultuur van zoogdieren.

Is een snelle commerciële release het beste voor de gekweekte vleesindustrie. Of is het belangrijker om de commerciële release "goed" uit te voeren dan snel. De consument is berucht om zijn scepsis ten aanzien van de biotechnologie in de voedingsmiddelensector en een overhaaste introductie die het vertrouwen van de consument schaadt, kan de industrie jaren, zo niet decennia, terugzetten.

Lees verder op www.IDTechEx.com

Bron: ©IDTechEx