Dierenwelzijn in vleesproductie: NVWA legt vinger op de zere plek
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Dierenwel­zijn in vleespro­ductie: NVWA legt vinger op de zere plek

  • 28 oktober 2024

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet een dringende oproep voor verbeteringen in het welzijn van dieren in de vleesindustrie. Uit een recent rapport van Bureau Risicobeoordeling & Onderzoek (BuRO), onderdeel van de NVWA, blijkt dat de huidige standaarden voor onder meer het houden, transporteren en slachten van dieren zoals varkens en runderen vaak onvoldoende zijn. "Het welzijn van dieren vereist striktere regels en gezamenlijke inzet," stelt Gerard Bakker, Inspecteur-Generaal van de NVWA.

Wetgeving laat ruimte voor verbetering

Hoewel veel bedrijven in de vleessector de wet naleven, schieten de huidige regels tekort in het beschermen van dierenwelzijn. BuRO wijst erop dat dieren vaak niet het juiste voer krijgen, te lang onderweg zijn naar slachthuizen en onvoldoende ruimte of afleiding hebben in de stal. Een gebrek aan speelmateriaal en harde betonnen vloeren dragen bij aan ongemak en zelfs gedragsproblemen, zoals staartbijten bij varkens. De NVWA ziet een duidelijke rol voor wet- en regelgeving om zulke risico’s beter te beperken en de sector heldere richtlijnen te bieden.

Urgentie en gezamenlijke verantwoordelijkheid

Volgens Bakker zijn de risico’s in de dierhouderij deels onvermijdelijk, maar er blijft ruimte voor verbeteringen. De NVWA doet dan ook een appèl op de hele roodvleessector, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en andere betrokkenen om vanuit hun eigen verantwoordelijkheid actief bij te dragen aan het welzijn van dieren. Dit gaat verder dan afwachten op strengere regels; volgens Bakker kan de sector nu al stappen zetten richting een meer dierwaardige productie.

BuRO’s rapport geeft tevens inzicht in voedselveiligheid. Hoewel de basis goed is, roept het rapport op tot maatregelen om antibioticagebruik te verlagen. Dat zou de aanwezigheid van resistente bacteriën in vleesproducten kunnen verminderen, een extra stap voor veilige producten op de Nederlandse markt.

Nvwa.nl

Bron: NVWA