Definitieve afspraken over etiket bij tekort zonnebloemolie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Definitieve afspraken over etiket bij tekort zonnebloemolie

  • 13 april 2022

De voedingsindustrie kampt met een tekort aan zonnebloemolie. Zonnebloemolie in bepaalde voedingsmiddelen zal (deels) vervangen moeten worden door andere plantaardige oliën, zoals raapzaadolie en sojaolie. Het is helaas niet mogelijk om op tijd alle etiketten hierop aan te passen. De NVWA hanteert er tijdelijk niet op als etiketten niet geheel correct zijn vanwege het tekort aan zonnebloemolie. Er zijn overleggen geweest en afspraken gemaakt met de industrie over hoe om te gaan met deze situatie.

Voorlopige afspraken

Korte termijn (nu tot 1 januari 2023)

1. Zonnebloemolie gebruikt als ingrediënt zonder verder bijzondere vermelding op de verpakking; Consument wordt geïnformeerd over de vervanging van de zonnebloemolie door een andere plantaardige olie via algemene informatie (bv. poster in de winkel).
2. Bijzondere vermelding over zonnebloemolie zoals een claim of duidelijk zichtbare afbeelding van enkel een zonnebloem op de verpakking; Consument wordt geïnformeerd over de vervanging van de zonnebloemolie door een andere plantaardige olie via algemene informatie én informatie in de nabijheid van het product (bv. schapinformatie).
3. Introductie van allergenen, of palmolie terwijl er ‘palmvrij’ op het product staat; Consument wordt geïnformeerd over de vervanging van de zonnebloemolie door een andere plantaardige olie via algemene informatie én in de nabijheid van het product (bv. schapinformatie) én een duidelijk zichtbare (informatie)sticker met het allergeen op de voorkant van het product.
4. Producten met zonnebloemolie als primair ingrediënt met in de benaming een verwijzing naar zonnebloemolie; Product gaat uit het assortiment.
5. Producten met zonnebloem(olie)gerelateerde voedings-/gezondheidsclaims; Consument wordt geïnformeerd over de vervanging van de zonnebloemolie door een andere plantaardige olie via algemene informatie én in de nabijheid van het product (bv. schapinformatie) én een duidelijk zichtbare (informatie)sticker op de voorkant van het product als de claim niet meer klopt.

Midden-lange termijn (vanaf 1 januari 2023)

  • Etiketten, in dit geval de ingrediëntenlijst en voedingswaardetabel, zullen moeten worden aangepast. Momenteel geeft Verordening 1169/2011 al de mogelijkheid om het volgende te declareren: plantaardige oliën 28% (zonnebloem 15%, lijnzaad 7%, palm 4%, koolzaad 2%) of plantaardige oliën 28% (zonnebloem, lijnzaad, palm, koolzaad, in wisselende verhouding). In verband met de huidige situatie kan de declaratie van de toegevoegde plantaardige olie/oliën op deze laatste wijze worden gedaan, waarbij in de specifieke opsomming alle oliën worden genoemd die ter vervanging van de zonnebloemolie kunnen worden gebruikt.
  • In het geval van een product met introductie van allergenen, of palmolie terwijl er ‘palmvrij’ op het product staat, wordt aan de gebruikelijke manier van etiketteren voldaan zoals beschreven in Verordening 1169/2011.

Bekijk de brief ‘Definitieve afspraken over het etiketteren van levensmiddelen bij het tekort aan zonnebloemolie’

Bron: NVWA