De veerkracht van onze voedselsector: een terugblik op 2022
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

De veerkracht van onze voedselsector: een terugblik op 2022

  • 24 oktober 2023

Terwijl wereldwijde crises de economieën overal op de proef stelden, bewees de Nederlandse levensmiddelenindustrie in 2022 haar veerkracht, stabiliteit en vitale economische rol. De 'Monitor Levensmiddelenindustrie 2023', samengesteld voor FNLI, legt deze prestaties onder de loep.

2022 was een jaar van hoogtepunten en dieptepunten. Voedingsmiddelenproducenten trotseerden hoge kostprijsstijgingen voor energie en grondstoffen vanaf 2021. Ondanks een stabilisatie van inkoopprijzen in de loop van het jaar, bleven deze hoger dan vóór de COVID-19 pandemie en de geopolitieke spanningen in Oekraïne.

Een blik op de prijsontwikkelingen voor fabrikanten en consumenten

Deze monitor focust op de economische ontwikkelingen van 2022. Vooral de prijsfluctuaties tussen januari 2021 en juli 2023 worden grondig geanalyseerd. En hoewel de Nederlandse prijsstijgingen gelijk liepen met het Europese gemiddelde van 25,8%, betaalden Nederlanders in 2022 minder voor voedsel, exclusief alcohol, dan in sommige andere Eurolanden.

Economisch gezien blijft de levensmiddelenindustrie cruciaal voor Nederland. Met bijna 4% bijdrage aan het BBP, vertegenwoordigde de sector in 2022 een toegevoegde waarde van 15,8 miljard euro, een stijging van 7,4% ten opzichte van 2021. Het aantal banen steeg tot 152.000, en de groei van microbedrijven zette door, met nu 8.435 bedrijven in deze industrie.

Het exportpotentieel van Nederland groeide ook aanzienlijk in 2022, met een stijging van 22,4% in uitvoerwaarde tot 52,9 miljard euro.

Ondanks deze positieve cijfers, blijft de sector zich ook richten op maatschappelijke thema's zoals duurzaamheid en gezondheid. FNLI erkent haar cruciale rol in het maatschappelijk debat en blijft zich inzetten op deze vlakken.

De 'Monitor Levensmiddelenindustrie' biedt elk jaar een blik op trends en cijfers binnen deze vitaal sector en is een gezamenlijke inspanning van het economisch onderzoekbureau Decisio en FNLI.

Fnli.nl

Bron: FNLI