Het binnenhalen van nieuwe en het binnenhouden van eigen productiemedewerkers wordt steeds lastiger. In sommige gevallen is dat laatste zelfs niet eens te doen. Medewerkers gaan met pensioen, worden langdurig ziek of verhuizen. Als ze wel uit zichzelf ontslag nemen, is de reden vaak dat ze het werk te saai of te zwaar vinden.
De voordelen van het inzetten van een robot zijn legio. Een robot gaat niet op vakantie, is nooit ziek, vraagt geen verlof aan en kan 24/7 doorwerken. De reikwijdte is groter en de robotarm kan zwaarder tillen dan een mens. Hij werkt secuurder, sneller en kan -als de robot is uitgerust met vision- de kleinste afwijkingen herkennen. De output is altijd gelijk, er worden geen menselijke fouten gemaakt en de zorgvuldige werkwijze zorgt voor minder afval.
Zijn er dan ook nadelen? Het grootste nadeel zijn de kosten. Een robot behoeft een vaak grote investering en moet regelmatig onderhoud hebben. Is er voor de uitvoering een Vision-camera nodig, dan kunnen de bedragen best oplopen. Toch is de investering te verantwoorden en verdient de robot zichzelf terug. Ook spaart het de wervingskosten uit voor het vinden van nieuw personeel, hoeft er bij ziekte of vakantie geen vervanger te worden gezocht en kan er langer geproduceerd worden.
Een ander nadeel is de voorbereidingstijd die nodig is om alles goed te laten werken. Bij simpele werkzaamheden hoeft dit niet heel lang te duren, bij complexere handelingen vaak wel, omdat de robot moet ‘leren’ wat te doen. Maar als de robot eenmaal ingeleerd is en werkt, wil geen bedrijf meer zonder. Op heel veel plaatsen in het productieproces kan handmatig werk namelijk overgenomen worden door een robot. De productiemedewerker krijgt hierdoor een andere rol en is nu verantwoordelijk voor de aansturing van de robot wat het arbeidsplezier verhoogt.
Meer info: www.hellebrekers.nl/robotica
Bron: Hellebrekers