De meerwaarde van de inzet van robots
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

De meerwaarde van de inzet van robots

  • 23 januari 2024

Automatisering, robotisering en de integratie van kunstmatige intelligentie (AI) worden op de werkplek in verschillende industrieën steeds belangrijker. Deze nieuwe werkelijkheid heeft vooral impact op de industriële sector in Nederland, waar de invloed van automatisering sterk voelbaar is. Innovaties zoals AI maken de weg vrij voor nieuwe benaderingen voor het verzamelen, verwerken en analyseren van informatie, waardoor bedrijven steeds meer de controle hebben over hun productieprocessen.

Ook de voedingsmiddelenindustrie heeft te maken met vergrijzing, het vinden van gekwalificeerd personeel en een negatief personeelsverloop. Robottechnologie kan een aanvulling vormen in geval van een tekort aan arbeidskrachten of waar het werk te zwaar is voor oudere medewerkers. Hier zit al dan niet terecht een bepaalde angst bij de bestaande medewerkers: angst voor mogelijk banenverlies. De impact van automatisering en robotisering verandert de aard van bijna elke baan tot op zekere hoogte en hoewel veel bedrijven nog tijd hebben om zich aan deze innovaties aan te passen, is het duidelijk dat de toekomstige werkomgeving aanzienlijk anders zal zijn. De verwachting is dan ook dat er geen banen verloren gaan, maar dat de invulling ervan verandert. Saai, zwaar en gevaarlijk werk werk wordt uitgevoerd door een robot; de medewerker kan zich nu richten op het proces zelf.

In de voedingsmiddelenindustrie zie je de inzet van robots vooral bij bedrijven met grote volumes en een hoog standaardisatieniveau. In de wat kleinere bedrijven met een betrouwbaar en stabiel personeelsbestand, is de inzet van robotoplossingen wellicht niet direct aan de orde, maar ook hier moet rekening worden gehouden met de veranderende toekomst. Te lang wachten met die eerste stap zetten, kan de concurrentie in de kaart spelen als die al wel gestart zijn. 

Hellebrekers Industriële Automatisering is de partner die u de eerste stappen kan laten zetten op het gebied van robotiseren. Voor meer informatie kijk op www.hellebrekers.nl/robotica.

Bron: Hellebrekers