De complexiteit van bewerkt voedsel: milieu vs. gezondheid
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

De complexiteit van bewerkt voedsel: milieu vs. gezondheid

  • 25 september 2023

De recente gezondheidstrends pushen ons richting onbewerkte voedingsmiddelen, maar wat als het kiezen voor die gezonde snack eigenlijk een grotere voetafdruk achterlaat op onze planeet? Een onderzoek door Reina Vellinga, onderzoeker bij het RIVM, onthult verrassende bevindingen over de milieueffecten van sterk bewerkt voedsel en dwingt ons opnieuw te denken over wat 'goed eten' echt betekent.

Reina Vellinga verkent hoe het ideale voedingspatroon - gezond, duurzaam en betaalbaar - in de praktijk kan worden gerealiseerd. Uit recent onderzoek van het RIVM blijkt dat 60% van onze energie uit sterk bewerkt voedsel komt. Hierbij moet je denken aan producten als koekjes, jam en frisdranken. Hoewel eerder onderzoek al aantoonde dat overmatige consumptie van dergelijk voedsel gezondheidsrisico's met zich meebrengt, heeft Vellinga de milieueffecten van deze consumptie onderzocht.

Win-win-win

Ze categoriseerde voeding volgens de NOVA-classificatie en bestudeerde het consumptiegedrag van 40.000 deelnemers. Haar onderzoek omvatte niet alleen de gezondheidseffecten, maar ook milieufactoren zoals de uitstoot van broeikasgassen en waterverbruik. De resultaten toonden aan dat het drinken van sterk bewerkte dranken zowel slecht is voor de gezondheid als voor het milieu. Daarnaast zijn deze dranken vaak duurder dan minimale bewerkte dranken zoals water.

Wat betreft vast voedsel waren de resultaten minder duidelijk. Interessant was dat er een verband werd gezien tussen hogere consumptie van sterk bewerkt voedsel en lagere milieubelasting. Vellinga benadrukt echter dat dit genuanceerder ligt in ander onderzoek.

Deze resultaten roepen vragen op over de categorisatie van "sterk bewerkt". Vellinga legt uit dat zowel volkorenbrood als witbrood onder deze categorie vallen, ondanks hun verschillende voedingswaarden. Bovendien waren de consumptieverschillen tussen de groepen die het meeste en het minste sterk bewerkte voedsel aten niet groot.

Concluderend stelt Vellinga dat hoewel het verminderen van sterk bewerkt voedsel beter kan zijn voor het milieu vanwege overconsumptie, de overstap naar onbewerkt voedsel de milieubelasting kan verhogen. De uitdaging ligt in het vinden van een balans tussen gezondheid en milieu, waarbij het verminderen van de totale voedselconsumptie een positieve impact kan hebben op beide aspecten.

Resource-online.nl

Bron: Resource online