De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) meldde een daling van de FAO Voedselprijsindex voor december, met een afname van 1,5 procent vergeleken met november en een aanzienlijke daling van 10,1 procent ten opzichte van december 2022.
De FAO Cereal Price Index liet in december een stijging van 1,5 procent zien, gedreven door stijgende prijzen van tarwe, maïs, rijst en gerst. Deze toename werd deels toegeschreven aan logistieke verstoringen die van invloed waren op zendingen vanuit belangrijke exportlanden. De algehele index voor 2023 stond echter 15,4 procent lager dan het gemiddelde van 2022, wat wijst op goed voorziene mondiale markten.
Daarentegen daalde de FAO-index voor Plantaardige Oliën met 1,4 procent in december. Deze daling werd beïnvloed door verminderde aankopen van palm-, soja-, koolzaad- en zonnebloemzaadolie. Ondertussen kende de FAO Suiker Prijsindex een aanzienlijke daling van 16,6 procent ten opzichte van november, waarmee het een dieptepunt van negen maanden bereikte. De daling in suikerprijzen werd voornamelijk veroorzaakt door de toegenomen productie in Brazilië en verminderd gebruik van suikerriet voor ethanolproductie in India.
De FAO Vleesprijsindex vertoonde een daling van 1,0 procent vanaf november, wat resulteerde in een 1,8 procent daling vergeleken met december 2022. Zwakke importvraag vanuit Azië naar varkensvlees droeg bij aan deze afname, met trage koopinteresse voor rund- en pluimveevlees ondanks ruime aanbod in belangrijke producerende regio's. Aan de andere kant steeg de FAO Zuivelprijsindex met 1,6 procent in december, aangewakkerd door hogere prijzen voor boter en kaas. Ondanks deze stijging stond de index nog steeds 16,1 procent lager dan zijn waarde in december 2022.
Bron: FAO