CSRD zorgt voor opschudding in de voedingsindustrie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

CSRD zorgt voor opschudding in de voedings­in­dustrie

  • 13 maart 2024

De Nederlandse voedingsindustrie staat aan de vooravond van grote veranderingen. Onder invloed van nieuwe wetgeving en maatschappelijke druk wordt de focus op duurzaamheid steeds prominenter. Leveranciers van supermarkten worden hierbij stevig onder de loep genomen. Zij die niet snel genoeg verbeteren of falen in het bieden van transparante, betrouwbare data over hun duurzaamheidsprestaties, kunnen hun plek in het supermarktschap verliezen, aldus Rob Morren van ABN AMRO.

Met een gemiddelde van 25.000 verschillende producten in Europese supermarkten, worden zowel supermarkten als leveranciers genoodzaakt hun productieprocessen kritisch te evalueren. De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de anti-ontbossingswetgeving van de Europese Unie verplichten tot nauwkeurige verslaglegging van milieu-impact en sociaal welzijn. Leveranciers die moeite hebben met deze eisen, staan voor significante uitdagingen. De wetgeving eist niet alleen gedetailleerde rapportages, maar ook concrete acties ter verbetering van milieuprestaties.

Dit is pas het begin

De implementatie van de CSRD is een meerstappenproces. Aanvankelijk richten bedrijven zich op het begrijpen van de vereisten. Uiteindelijk is het doel een dubbele materialiteitsanalyse te voltooien. Deze analyse richt zich op de impact van het bedrijf op duurzaamheid wereldwijd en de invloed van een veranderende wereld op de weerbaarheid van het bedrijf. Tegelijkertijd wordt er hard gewerkt aan het verzamelen van gestandaardiseerde data over de gehele keten. Deze inzichten maken het mogelijk voor supermarkten om leveranciers objectief te vergelijken en besluiten te nemen over hun toekomstige samenwerking.

Risico's en kansen voor leveranciers

Leveranciers die falen in het rapporteren van betrouwbare en uniforme duurzaamheidsdata lopen het risico hun plek in het supermarktschap te verliezen. Dit geldt vooral voor producten die gemakkelijk vervangbaar zijn of minder strategisch van aard zijn. Supermarkten, gedreven door dezelfde duurzaamheidswetgeving, zullen hun assortiment steeds meer laten afhangen van de duurzaamheidsprestaties van hun leveranciers. Dit biedt echter ook kansen. Leveranciers die aantoonbaar beter presteren, kunnen rekenen op een groter aandeel in het supermarktschap en kunnen duurzaamheid als een waardevol verkoopargument gebruiken.

Deze veranderingen in de voedingsindustrie zijn een duidelijk signaal. Leveranciers en supermarkten moeten zich samen inzetten voor duurzaamheid, niet alleen om aan de wetgeving te voldoen, maar ook om te overleven in een competitieve en snel veranderende markt. Voor leveranciers die de uitdaging aangaan, liggen er kansen om hun positie in de markt te verstevigen en een leidende rol te spelen in een duurzamere toekomst.

Abnamro.nl

Bron: ABN AMRO