De nieuwe EU-duurzaamheidsrichtlijn Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) verplicht bedrijven om grondig onderzoek te doen naar hun impact op mens, milieu en maatschappij. Voor de Nederlandse agrofoodsector betekent dit een aanzienlijke inspanning om risico’s in de keten te identificeren en aan te pakken.
Volgens de CSDDD moeten bedrijven niet alleen hun eigen activiteiten onder de loep nemen, maar ook die van hun directe en indirecte ketenpartners. Dit vraagt om inzicht in sociale- en milieuprestaties door de hele keten heen. “De 54 Nederlandse agrofoodbedrijven die onder de richtlijn vallen, hebben informatie nodig van hun ketenpartners,” zegt Miriam Vreman, onderzoeker bij Wageningen Economic Research. Ook bedrijven die niet direct binnen de scope van de richtlijn vallen, kunnen hierdoor gevraagd worden om data te delen, vooral als zij risicovolle activiteiten uitvoeren.
De richtlijn vraagt om samenwerking om risico’s zoals CO2-uitstoot, biodiversiteitsverlies of mensenrechtenschendingen te verminderen. Vreman waarschuwt voor het afschuiven van verantwoordelijkheid: “Het doel is dat grote Europese bedrijven de regie nemen. Kleine ondernemers in risicogebieden moeten worden ondersteund in plaats van uitgesloten.”
Hoewel bedrijven de tijd krijgen om risico’s in kaart te brengen en aan te pakken, benadrukt Vreman dat actie noodzakelijk is. “Bedrijven mogen zich richten op de grootste risico’s en moeten aantonen dat ze progressie boeken. Stap voor stap werken is toegestaan, maar het is duidelijk dat de sector nu in beweging moet komen.”
Met een aanpak die ketensamenwerking stimuleert, biedt de CSDDD een kans om duurzaamheid in de agrofoodsector naar een hoger niveau te tillen.
Bron: Wageningen Economic Research