Coronavirus: Nieuwe regelingen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Coronavirus: Nieuwe regelingen

  • 17 maart 2020

Om ondernemers uit de brand te helpen die getroffen zijn door de coronacrisis heeft de overheid een paar nieuwe regelingen opgesteld. Denk aan werktijdverkorting of belastinguitstel. Hieronder de mogelijkheden.

Werktijdverkorting

Bedrijven die zwaar zijn getroffen door de impact van het coronavirus kunnen onder bepaalde omstandigheden een beroep doen op de werktijdverkortingsregeling. Hiermee kunnen bedrijven die recht hebben op de regeling personeel minder uren laten werken. De staat keert voor de niet-gewerkte uren WW uit aan de werkgever, die vervolgens zijn personeel kan doorbetalen. De werknemers blijven in dienst, maar spreken in die periode wel hun ww-rechten aan. 

Voor zzp’ers geldt er een andere regeling. Zij kunnen bij hun woongemeente een inkomensaanvulling of lening aanvragen op grond van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Houd daarbij wel rekening met een afhandeltermijn. Je kunt in dit traject de hulp inroepen van Ondernemersklankbord. Kijk op de site van KVK voor meer informatie.

In de problemen door corona?

Vanaf maandag 16 maart zijn de regels voor de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) versoepeld. Met de maatregelen kunnen mkb-bedrijven onder gunstiger voorwaarden geld lenen bij de bank, bijvoorbeeld om rekeningen te kunnen betalen en betalingsachterstanden weg te werken. De overheid wil hiermee voorkomen dat bedrijven die worden geraakt door de gevolgen van het coronavirus in liquiditeitsproblemen komen. Met de maatregel staat de overheid voor een deel garant voor bedrijven die een lening willen afsluiten, maar aan de financier met name banken niet genoeg zekerheid kan bieden. Aanvragen van de regeling kan via een geaccrediteerde financier, meestal is dat je bank. De geaccrediteerde financiers staan vermeld op de website van RVO.

Betalingsachterstanden

Je kunt de Belastingdienst verzoeken om uitstel van betaling. Dat kan gaan om je inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonbelasting. De aanvraag moet wel schriftelijk gemotiveerd zijn voordat de invordering wordt stilgezet. Als je de komende maanden te laat je belasting betaalt, zal de Belastingdienst geen verzuimboete uitdelen. Let op: De Belastingdienst verwerkt de aanvragen handmatig. De behandeltijd kan dus toenemen doordat er veel aanvragen binnenkomen.

En verder?

Volgens de overheid staat de Nederlandse economie er goed genoeg voor om de negatieve gevolgen van het virus op te vangen. De situatie wordt constant geëvalueerd. Vanuit de EU wordt een investeringsfonds opgezet van 25 miljard euro. De bedoeling is dat het geld onder meer wordt ingezet om mkb-bedrijven bij te staan.

Kijk voor meer informatie op kvk.nl

Bron: © KVK