Consument terughoudend in keuze voor biologisch voedsel
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Consument terughoudend in keuze voor biologisch voedsel

  • 19 december 2023

Consumenten blijven, vaak uit gewoonte, terughoudend bij het kiezen voor biologische voedingsmiddelen, onthult een recent consumentenonderzoek van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Factoren zoals gewoontegedrag, zelfbeeld en de sociale norm blijken bepalend voor het koopgedrag, naast de prijs-kwaliteitverhouding van het product.

Consumenten ontwikkelen routine en gewoontes tijdens hun boodschappen, wat het moeilijk maakt om dit gedrag te veranderen. Uit het onderzoek blijkt dat prijs ook een rol speelt bij de keuze voor biologische producten, vooral bij specifieke items zoals melk en aardappelen. Een meerderheid van de consumenten geeft aan weleens biologische producten te kopen, maar slechts een klein percentage doet dit vaak of altijd.

Zelfbeeld speelt ook een rol; consumenten overwegen of het kopen van biologisch voedsel past bij hun huidige imago en zelfperceptie. Minister Adema benadrukt dat het veranderen van gewoontes een complex proces is en dat supermarkten een cruciale rol spelen in het beïnvloeden van consumentengedrag.

De meerwaarde van biologisch begrijpen

Consumenten die geen biologische producten kopen, ervaren de hogere kosten vaak als ongerechtvaardigd. Ze vinden de voordelen van biologische producten niet overtuigend genoeg. Het biologisch keurmerk, met een wettelijke basis voor controle van de hele productieketen, wordt gezien als een belangrijk element. De overheid ziet het als haar taak om de voordelen van biologische productie beter uit te leggen, zoals het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen en de verbeterde leefomstandigheden voor dieren in de biologische veehouderij.

Prijsdynamiek van biologisch voedsel

De hogere kosten van biologische producten zijn het gevolg van een verantwoorde en kleinschaligere productiemethode. Begrijpelijk is dat niet iedereen biologische producten koopt als deze duurder zijn dan niet-biologische alternatieven. Minister Adema benadrukt dat een grotere vraag naar biologische producten het prijsverschil kan verkleinen, waardoor biologische varianten toegankelijker worden voor een breder publiek.

Vervolgstappen en stimulering van biologische landbouw

Als onderdeel van het "Actieplan Biologisch" streeft het ministerie ernaar biologische landbouw een integraal onderdeel van de voedselmarkt te maken. Financiële stimulansen en samenwerking met ketenpartijen, waaronder supermarkten en boeren, zijn gericht op het vergroten van het aanbod en stimuleren van de vraag naar biologische producten. Het doel is om in 2030 15% van het landbouwareaal biologisch te hebben. Het Motivaction-onderzoek ‘gedragsonderzoek biologisch koopgedrag’ dient als basis voor een bredere communicatiecampagne en wordt geïntegreerd in de initiatieven van het ministerie voor de verdere ontwikkeling van de biologische voedselmarkt.

Rijksoverheid.nl

Bron: Ministerie van LNV