Consument omarmt peulvrucht nog niet als vleesvervanger
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Consument omarmt peulvrucht nog niet als vleesver­vanger

  • 17 juli 2024

Uit het Nationale Bonenonderzoek van HAK blijkt dat 67% van de Nederlanders peulvruchten, zoals bruine bonen en linzen, nog niet als geschikte vleesvervanger beschouwt. Dit is opmerkelijk gezien de vele voordelen van peulvruchten, zowel financieel als ecologisch. Een gezin kan honderden euro's per jaar besparen door vlees wekelijks te vervangen door bonen, en deze keuze helpt ook bij het verminderen van CO2-uitstoot. HAK heeft hiervoor een tool ontwikkeld: de 'Boonus-calculator', die consumenten inzicht geeft in de mogelijke besparingen.

Inzicht in besparingen en CO2-uitstoot

De Boonus-calculator laat zien hoeveel euro's consumenten kunnen besparen door vlees te vervangen door peulvruchten. Bonen zijn een rijke bron van plantaardige eiwitten. Een gezin van vier dat bijvoorbeeld twee keer per week kipfilet vervangt door kikkererwten, kan jaarlijks €476,32 besparen. Daarnaast toont de calculator de vermindering van CO2-uitstoot, aangezien bonen een veel lagere uitstoot hebben dan vlees. Bonen dragen ook bij aan bodemgezondheid en biodiversiteit door stikstofopslag, en hebben minder water en kunstmest nodig om te groeien.

Favoriete bonen en bereidingsdrempels

De bruine boon blijft favoriet onder de Nederlanders, gevolgd door de witte boon en kikkererwt. Chili con carne is de populairste maaltijd met bonen, met linzencurry en kikkererwtencurry als tweede en derde. Veel Nederlanders weten echter niet hoe ze bonen lekker kunnen bereiden. Een derde van de consumenten geeft aan niet te weten welke gerechten ze kunnen maken met peulvruchten, wat een drempel vormt om vaker bonen te eten. De Boonus-calculator biedt daarom ook recepten ter inspiratie.

Gezondheidsvoordelen en supermarktpositie

Het onderzoek toont aan dat consumenten weinig kennis hebben over de gezondheidsvoordelen van peulvruchten. Ze zijn rijk aan plantaardige eiwitten, vezels en verlagen het LDL-cholesterol, wat bijdraagt aan gezonde bloedvaten. De Gezondheidsraad adviseert een dieet met 60% plantaardige en 40% dierlijke eiwitten, terwijl momenteel 57% van de eiwitten die Nederlanders consumeren van dierlijke oorsprong is. HAK-directeur Nicole Freid benadrukt dat peulvruchten een prominentere plek in supermarkten verdienen, bijvoorbeeld bij het ‘vers-eiland’, om consumenten te inspireren vaker voor plantaardige opties te kiezen.

Bekijk het Bonenonderzoek

Hak.nl

Bron: HAK