De World Farmers' Organisation (WFO), een wereldwijde organisatie die meer dan 1,2 miljard boeren vertegenwoordigt, is tegen de acceptatie van laboratorium gekweekt voedsel als vervanging voor voedsel dat door boeren wordt geproduceerd.
Het standpunt, dat tijdens de Algemene Vergadering van de organisatie is aangenomen, benadrukt het belang van duurzame landbouw en uit zorgen over de mogelijke gevolgen van laboratorium geproduceerd voedsel op mondiale voedselzekerheid, voedselveiligheid, menselijke gezondheid, cultureel erfgoed en het levensonderhoud van boerengemeenschappen.
Laboratorium gekweekt voedsel, dat wordt geproduceerd met behulp van weefsels of cellen in laboratoria, wordt vaak gepromoot als een duurzaam alternatief voor traditioneel boerderijvoedsel. Echter, de WFO verwerpt deze claim en benadrukt dat er geen wetenschappelijk bewijs is om de beweringen van grotere duurzaamheid te ondersteunen.
Recentelijk heeft de Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) in samenwerking met de World Health Organization (WHO) een rapport gepubliceerd: ‘Voedselveiligheidsaspecten van op cellen gebaseerd voedsel’. Dit rapport concludeert dat er nog veel onduidelijkheid is over de voedingswaarde en de langetermijneffecten van laboratorium gekweekt voedsel op de menselijke gezondheid. Bovendien zijn er nog geen overtuigende bewijzen voor de beweringen over minder land- en watergebruik, vermindering van broeikasgasemissies, verbeterd dierenwelzijn en verminderd risico op zoönose.
De WFO benadrukt de essentiële rol van boeren bij het creëren van veerkrachtige en duurzame voedselsystemen. De organisatie dringt aan op samenwerking tussen boeren, onderzoekers en belanghebbenden in de voedselketen om de uitdagingen aan te pakken en duurzame oplossingen te ontwikkelen voor de productie, verwerking, distributie en consumptie van voedsel.
Bron: World Farmers' Organisation