Biologische landbouw steunt 8 belangrijke SDG’s
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Biologische landbouw steunt 8 belangrijke SDG’s

  • 13 december 2019

Het Nederlandse bedrijf Eosta heeft in samenwerking met TU Twente in kaart gebracht hoe biologische landbouw de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de VN voor 2030 ondersteunt. Uit literatuuronderzoek op basis van onafhankelijke publicaties blijkt dat biologische landbouw specifieke voordelen biedt ten opzichte van gangbare landbouw voor met name acht SDG’s De bio-sector gaat Europabreed aan de slag met het rapport, om realisatie van de SDG’s dichterbij te brengen.

Internationaal vaart maken

Volkert Engelsman, directeur van Eosta, stelt dat de realisatie van de duurzaamheidsdoelen tot nu toe te langzaam gaat: “We zitten middenin een acute klimaatcrisis, gezondheidscrisis en biodiversiteitscrisis, dus we moeten vaart maken. Daarom hebben we door mensen van de TU Twente laten bekijken hoe we dat proces vanuit de biologische landbouw kunnen versnellen. Omdat vraag ook bleek te leven in andere landen, hebben we er een internationaal project van gemaakt. Uit het rapport blijkt zonneklaar dat bio onderdeel is van de oplossing. De biologische sector in heel Europa gaan nu met het rapport aan de slag om zich vanaf 2020 te profileren als gangmaker in de realisatie van de SDG’s. Andere continenten zullen volgen.”

Acht SDG’s

Het rapport SDG’s and Organic Agriculture laat zien dat biologische landbouw een belangrijke bijdrage levert aan zeker 8 van de 17 SDG’s. Dit wordt onderbouwd met verwijzingen naar zo’n vijftig wetenschappelijke publicaties en gezaghebbende onafhankelijke rapporten van o.a. de FAO, de Wereldvoedselorganisatie van de VN. De acht behandelde SDG’s zijn: Geen honger, Goede gezondheid en welzijn, Schoon water en sanitair, Waardig werk en economische groei, Verantwoordelijke consumptie en productie, Klimaatactie, Leven in het water en Leven op het land.

Biodiversiteit, klimaat, gezondheid

Sterke wetenschappelijke argumenten werden onder meer gevonden voor de impact op biodiversiteit, klimaat en gezondheid, met name in lage inkomenslanden. Zo is er veel bewijs dat blootstelling aan pesticiden in ontwikkelingslanden jaarlijks miljoenen mensen ziek maakt. Wat betreft klimaat is het zonneklaar dat biologische landbouw meer koolstof vastlegt in de bodem en minder lachgas (een zeer schadelijk broeikasgas) produceert. Bovendien is biologische landbouw klimaatadaptief.

Bio omhelst universele duurzaamheidsdoelen

Michaël Wilde, manager duurzaamheid en communicatie bij Eosta: “Als biologische sector zijn we van oudsher een sector van idealistische pioniers en change makers. De tijd is nu gekomen om te laten zien dat onze koers aansluit bij universele duurzaamheidsdoelen waar de hele wereld achter staat. De bottom line is gelukkig simpel: we moeten meer groente en fruit uit duurzame landbouw gaan eten. En biologische landbouw, een van de vijf duurzame landbouwbenaderingen die door de VN als oplossing zijn benoemd, is dan verreweg de meest beproefde methode.”

Internationale coalitie

Met het rapport biedt Eosta een groeiende coalitie van inmiddels 15 biologische koepelorganisaties de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan met SGD’s. Hiertoe zullen zij het rapport vertalen naar hun eigen landstaal en verrijken met inspirerende regionale praktijkvoorbeelden die de realisatie van de SDG’s dichterbij brengen. het Deense Organic Denmark, het Finse Pro Luomu, het Zweedse Organic Sweden, de Italiaanse Assobio en het Spaanse Ecovalia zijn enkele van de organisaties die meedoen.

Download het rapport hier

Bron: © Eosta