België is weer vogelgriepvrij
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

België is weer vogelgriep­vrij

  • 25 maart 2024

Recent heeft de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (WOAH) België officieel erkend als vrij van hoogpathogene aviaire influenza (HPAI) bij pluimvee. Deze statusverandering volgt na een periode waarin geen nieuwe uitbraken van vogelgriep bij pluimvee zijn vastgesteld. De laatste uitbraak dateert van 29 december 2023. Deze ontwikkeling is een belangrijk signaal voor de Belgische pluimvee-industrie en kan leiden tot het opheffen van internationale handelsembargo’s, wat een positieve impact heeft op de export van pluimvee en gerelateerde producten.

In 2023 zijn er in België 8 haarden van vogelgriep bij pluimveebedrijven vastgesteld en 11 bij particuliere houders. Dit toont een aanzienlijke daling in vergelijking met het voorgaande jaar. Ondanks deze positieve trend blijft waakzaamheid geboden. De Belgische overheid en de pluimveesector benadrukken het belang van preventieve maatregelen om nieuwe uitbraken te voorkomen.

Preventieve maatregelen voor houders

In België is het momenteel verplicht voor professionele pluimveehouders om hun dieren binnen of afgeschermd te houden. Dit helpt om contact met besmette wilde vogels te verminderen. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) raadt ook hobbyhouders van kippen en andere vogels aan om netten over hun rennen te spannen. Deze maatregel helpt de verspreiding van de ziekte te beperken. Verder wordt benadrukt dat houders bij verhoogde sterfte of andere symptomen van ziekte bij hun dieren onmiddellijk hun dierenarts moeten raadplegen.

Rol van de overheid en internationale samenwerking

David Clarinval, de Federale minister van Landbouw, heeft de terugkrijging van de ziektevrije status toegejuicht. Hij benadrukt het belang van preventieve maatregelen en het beleid van de buurlanden, waaronder een grootschalige vaccinatiecampagne in Frankrijk in oktober 2023. Volgens Clarinval zijn dergelijke maatregelen essentieel voor het voorkomen van de insleep van besmettelijke ziekten in de pluimveehouderij. Ze spelen een cruciale rol in het beperken van de verspreiding van ziekteverwekkers en het voorkomen van massale ruimingen van dieren, die zware economische en sociale gevolgen kunnen hebben.

Het belang van preventie en waakzaamheid in de strijd tegen vogelgriep blijft dus centraal staan, zowel op nationaal als internationaal niveau.

Favv-afsca.be

Bron: FAVV