Belgen eten meer vlees, maar wel goedkoper
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Belgen eten meer vlees, maar wel goedkoper

  • 15 mei 2024

In 2023 aten Belgen gemiddeld 27,7 kilogram vlees en gevogelte per persoon, wat een stijging van 1 procent is ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau CPS GfK en consumptietracker VLAM, uitgevoerd door iVox. De totale uitgaven in de voedings- en huishoudsector namen toe met 9 procent, hoewel de voedingsinflatie hoger lag op 13 procent. Dit duidt op een daling in de marktverhouding tot de inflatie, waarbij consumenten vaker kozen voor goedkopere vleesproducten.

Goedkoop populairder

Door de hoge voedingsprijzen schakelen consumenten over op budgetvriendelijkere keuzes zoals kip en varkensvlees, die respectievelijk een stijging van 4 procent en 2 procent zagen in thuisverbruik. Rundvlees en vleesmengelingen vertoonden eveneens een lichte stijging van 1 procent in thuisconsumptie. Duurdere vleessoorten zoals kalfs- en lamsvlees lieten echter een daling in consumptievolume zien, wat wijst op een trend naar meer economisch verantwoorde keuzes binnen het Belgische huishouden.

Meer bewerkt vlees

Bewerkt vlees maakt ongeveer twee derde uit van het totale gekochte vleesvolume, waarbij goedkopere versnijdingen zoals gehakt en worst in populariteit toenemen. Dit segment zag een groei in marktaandeel ten opzichte van onbewerkt vlees. Het volume van gepaneerd vlees en burgers stijgt, terwijl gemarineerd vlees juist een daling in populariteit ervaart. Dit illustreert een algemene voorkeur voor kostenefficiënte producten in een tijd waarin consumenten kritisch kijken naar de uitgaven binnen hun voedingspatroon.

vilt.be

Bron: VILT