Allergenenetikettering in de Voedingsindustrie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Allergenene­ti­ket­tering: Uitdagingen en Ontwikke­lingen

  • 13 november 2023

Allergenenetikettering speelt een cruciale rol in de voedingsindustrie, gericht op de bescherming van consumenten met allergieën en het verschaffen van duidelijke informatie voor bewuste keuzes. Ondanks duidelijke regelgeving, blijven er uitdagingen bestaan, vooral met betrekking tot naleving en de ontwikkeling van nieuwe standaarden.

Uitdagingen in naleving van allergeneninformatie

Uit inspecties van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat veel horeca- en ambachtsbedrijven de allergeneninformatie-eisen niet naleven. Bedrijven zijn verplicht om consumenten te informeren over allergenen in hun producten. Er zijn diverse methoden voor allergenenetikettering:

  • Ingrediëntenlijst: Allergenen zoals glutenbevattende granen, schaaldieren, eieren en pinda’s moeten duidelijk worden benadrukt in de ingrediëntenlijst, vaak met een ander lettertype of stijl.
  • Allergenenbox: Samenvatting van allergenen uit de ingrediëntenlijst, maar herhaling van informatie wordt afgeraden vanwege een verhoogd risico op fouten.
  • Vrij-van-claims: Zoals 'glutenvrij' of 'lactosevrij', met specifieke regelgeving voor elke claim.
  • Allergiewaarschuwing voor novel foods: Verplichte waarschuwingen voor nieuwe allergenen of kruisreacties bij novel foods.
  • Waarschuwing voor kruisbesmetting allergenen: Aanduiding van onbedoelde aanwezigheid van allergenen door kruisbesmetting, bekend als Precautionary Allergen Labelling (PAL).

PAL, toegestaan door de Europese Commissie (EC) als vrijwillige voedselinformatie, wordt door de NVWA beschouwd als een ‘mededeling zonder wettelijke status’. Kruisbesmetting dient altijd voorkomen te worden, en waarschuwingen zijn alleen toegestaan bij incidentele besmetting.

Ontwikkelingen in allergenenetikettering

Wetenschappelijk advies van de FAO en WHO heeft geleid tot herziening van de lijst met prioriteitsallergenen. Bepaalde allergenen worden mogelijk van de lijst verwijderd vanwege hun beperkte ernst en frequentie van allergische reacties. Nieuwe allergenen worden nauwlettend gevolgd, en verder onderzoek is nodig om risico's te beoordelen.

De deskundigengroep heeft ook advies gegeven over referentiewaarden voor prioriteitsallergenen en gestandaardiseerd gebruik van PAL. PAL dient voorzichtig gebruikt te worden, alleen na preventieve maatregelen en bij overschrijding van referentiewaarden, om geloofwaardigheid te behouden. Aanbevolen wordt het voor niet-voorverpakte producten te gebruiken met waarschuwingssymbolen op etiketten.

Advies voor producenten

Producenten moeten waakzaam blijven over de huidige regelgeving omtrent allergeneninformatie. Vermeldingen van kruisbesmetting moeten onderbouwd zijn met een kwantitatieve risicobeoordeling. De Food Law Guide biedt essentiële informatie en begeleiding om up-to-date te blijven. 

Lees het hele artikel

Bron: Précon Food Management