De prijzen in de voedingsindustrie zijn in februari 2023 met 16 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Echter, sinds juli 2022, toen de prijsstijging in de voedingsindustrie met 23,2 procent zijn hoogste punt bereikte, zijn de prijzen elke maand minder gestegen.
Dit is in tegenstelling tot de prijzen die consumenten betalen voor hun voedsel in de winkel. De consumentenprijzen zijn vanaf september 2021 elke maand gestegen, tot februari/maart 2023, toen ze met 18,4 procent stegen. Dit blijkt uit een analyse van recente CBS-prijscijfers.
Hoewel de prijzen in de meelindustrie en de groente- en fruitverwerkende industrie in februari van dit jaar hun hoogste punt bereikten, zijn de prijzen in andere branches van de voedingsindustrie nog steeds hoog. Zo blijven de prijsstijgingen van de slachterijen en vleeswarenindustrie (+23,7 procent), de visverwerkende industrie (+21,6 procent) en de broodindustrie (+18,6 procent) hoog.
De prijzen van spijsoliën en vetten zijn in februari 2023 slechts met 1,4 procent gestegen, wat net boven het laagste niveau sinds oktober 2019 uitkwam. In januari 2023 stegen de prijzen van spijsoliën en vetten nog met 10,6 procent, en in juni 2022 zelfs met 37,4 procent.
Ook in de zuivelindustrie zijn de prijsstijgingen afgenomen, van een gemiddelde stijging van 17,8 procent in 2022 naar respectievelijk 10,6 en 8,9 procent in januari en februari 2023. Hetzelfde geldt voor de diervoederindustrie, waar de prijsstijgingen zijn afgenomen van een gemiddelde stijging van 28,8 procent in 2022 naar 14,4 en 10,4 procent in respectievelijk januari en februari van 2023. De dalende olieprijzen hebben duidelijk invloed gehad op de afzetprijzen in de oliën- en vettenindustrie.
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2023