Actieve aanpak fraude biologisch eten nodig
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Actieve aanpak fraude biologisch eten nodig

  • 16 oktober 2019

Naar aanleiding van de antwoorden op Kamervragen op 7 oktober jl. over de fraude met biologisch en gangbaar vlees wil Bionext in gesprek over de opvolging van fraude. Als gevolg van onvoldoende capaciteit bij de NVWA wordt fraude met biologisch voedsel alleen bestraft door decertificering. Bionext is van mening dat fraude met het biologisch keurmerk niet ongestraft mag blijven en wil dat bedrijven hardere sancties opgelegd krijgen. Naast decertificering zou Skal de bevoegdheid moeten krijgen om frauderende ondernemers te straffen met een bestuurlijke boete of tijdelijke ontzegging van biologische productie.

Onvoldoende capaciteit en prioriteit aan voedselveiligheid maakt dat de NVWA geen ruimte heeft om vermoedelijke fraude met biologisch voedsel strafrechtelijk te onderzoeken: “Belangrijke criteria voor het opstarten van een strafrechtelijk onderzoek zijn de vermoedelijke aard, ernst en omvang van de fraude en de beschikbare opsporingscapaciteit. Bij de selectie voor opvolgingszaken via het strafrecht moeten prioriteiten worden gesteld. Casussen waarbij sprake kan zijn van risico’s voor de volksgezondheid zullen als eerste worden opgepakt.”

Ondanks dat volksgezondheid logischerwijs prioriteit moet verkrijgen boven fraudezaken, is dit geen duurzame oplossing voor de garantie die de biologische sector wil geven, zo veronderstelt Bionext. De onderbezetting bij de NVWA betekent dat er belangrijke naleving uitblijft. Daar moet een oplossing voor komen.

Miriam van Bree, Manager Kennis & Innovatie bij Bionext: “De consument moet er altijd op kunnen vertrouwen dat een biologisch product ook daadwerkelijk biologisch is. Bionext is van mening dat Minister Schouten er op moet toezien dat er voldoende manieren zijn om ervoor te zorgen dat fraude niet loont. De NVWA moet meer capaciteit krijgen om fraudezaken te onderzoeken. Daarnaast zou Skal Biocontrole de bevoegdheid moeten krijgen om frauderende ondernemers te straffen. Zodat Skal, naast decertificering, bestuurlijke boetes op kan leggen en een frauderende ondernemer voor minimaal vijf jaar het recht te ontnemen om biologisch te ondernemen. Op die manier kan fraude actief harder worden aangepakt.”

Bron: © Bionext