ABN: Voedingssector onderschat risico’s van klimaatverandering
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

ABN: Voedings­sector onderschat risico’s van klimaatver­an­dering

  • 21 november 2024

De invoering van de Europese CSRD-wetgeving stelt voedingsproducenten voor een complexe uitdaging: niet alleen moeten zij rapporteren over hun eigen impact op milieu en maatschappij, ook de gevolgen van externe factoren zoals klimaatverandering voor hun bedrijfsvoering moeten worden meegenomen. Het blijkt echter dat veel bedrijven onvoldoende inzicht hebben in deze zogeheten financiële materialiteit. Dit kan hun toekomstbestendigheid serieus in gevaar brengen, zo stelt ABN AMRO in een recente analyse.

Dubbele materialiteit als richtlijn

De CSRD-wetgeving vraagt bedrijven te rapporteren over dubbele materialiteit. Dit houdt in dat ze zowel moeten vastleggen hoe hun activiteiten invloed hebben op de wereld – bijvoorbeeld CO₂-uitstoot of sociale omstandigheden in de keten – als hoe externe factoren zoals klimaatverandering hun bedrijfsvoering beïnvloeden. Hoewel de meeste grote ondernemingen al stappen hebben gezet in het analyseren van hun eigen impact, blijft het inzicht in de impact van externe risico’s, zoals klimaatverandering en veranderende consumentenwensen, vaak achter.

In het rapport van ABN AMRO wordt benadrukt dat financiële materialiteit, waaronder risico’s als stijgende grondstofprijzen en extreme weersomstandigheden, in rapportages vaak onderbelicht blijft. Dit terwijl fysieke en financiële risico’s zoals overstromingen directe gevolgen kunnen hebben voor de continuïteit van producenten. Deze risico’s raken niet alleen productielocaties, maar ook de beschikbaarheid en kwaliteit van grondstoffen.

Klimaatverandering raakt de keten

De gevolgen van klimaatverandering raken de voedselketen in de kern. Lokale periodes van droogte of overstromingen maken landbouwproducten schaarser en duurder. Vooral producenten die afhankelijk zijn van internationale grondstoffen zien hun aanvoer bedreigd. Daarnaast stellen financiers en verzekeraars, zoals ABN AMRO, steeds strengere eisen aan inzicht in dergelijke risico’s. Dit maakt het voor producenten noodzakelijk om niet alleen hun eigen bedrijfsvoering maar ook de gehele keten te analyseren.

Middelgrote bedrijven, die vaak minder ervaring hebben met duurzaamheidsrapportages, lopen hierbij extra risico. Deze bedrijven hebben vaak onvoldoende zicht op diepere lagen in de keten, waar veel risico’s ontstaan. Samenwerking met toeleveranciers is daarom cruciaal om data te ontsluiten en risico’s beter te beheersen.

Van rapportage naar actie

Hoewel de CSRD veel bedrijven voor flinke uitdagingen stelt, benadrukt ABN AMRO dat het ook kansen biedt. Bedrijven die klimaatrisico’s proactief beheersen, versterken hun marktpositie. Door bijvoorbeeld klimaatbestendige grondstoffen te kiezen of samen met boeren duurzame landbouwmethoden te ontwikkelen, kunnen ze zowel risico’s beperken als kansen benutten. De sleutel ligt in het vertalen van kwalitatieve inzichten naar kwantitatieve data, zodat strategieën gericht op toekomstbestendigheid daadwerkelijk impact hebben.

Abnamro.nl

Bron: ABN AMRO