De Nederlandse voedingsindustrie heeft een periode van enorme uitdagingen doorgemaakt, variërend van de impact van de coronapandemie tot aan energiecrises en inflatiepieken. Veel van deze excessen lijken eindelijk af te nemen, maar structurele uitdagingen zoals arbeidstekorten, verduurzaming en grondstoffenbeheer blijven hoog op de agenda van bedrijven staan.
Het jaar 2024 markeert een verandering van toon voor de levensmiddelenindustrie, waarbij veel van de recente crisissituaties beginnen af te nemen. De gevolgen van de coronapandemie worden minder voelbaar, met consumenten die weer de weg naar restaurants vinden en de productievolumes die zich herstellen. Ook de scherpe stijgingen in kosten van grondstoffen en energie beginnen af te vlakken, zij het dat de prijzen nog steeds hoog liggen.
Hoewel veel van de acute crises lijken te verdwijnen, verschijnen nieuwe uitdagingen op de voorgrond voor de levensmiddelenindustrie. Voorspelbaarheid en kosten van grondstoffen blijven volatiel, gedeeltelijk vanwege extremere weersomstandigheden door klimaatverandering. Bovendien blijven geopolitieke spanningen, zoals recente aanvallen in de Rode Zee, en structurele energieonzekerheden de sector beïnvloeden.
Naast de fluctuerende externe omstandigheden, worden de levensmiddelenbedrijven geconfronteerd met interne uitdagingen zoals arbeidstekorten en duurzaamheidseisen. Het vinden van gekwalificeerd personeel blijft lastig, en de noodzaak tot verduurzaming dwingt bedrijven tot investeringen in decarbonisatie en rapportageverplichtingen.
Terwijl de levensmiddelenindustrie stabiliteit begint te vinden na turbulente jaren, blijven zowel interne als externe uitdagingen de sector beïnvloeden. Terwijl de productie naar verwachting licht zal stijgen in de tweede helft van 2024, blijven geopolitieke en klimaat gerelateerde risico's een bron van onzekerheid voor de sector, waardoor flexibiliteit en veerkracht essentieel blijven voor bedrijven om zich aan te passen aan een evoluerend landschap van uitdagingen en kansen.
Bron: ABN AMRO