99% circulaire voeding in 2023 is haalbaar
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

99% circulaire voeding in 2030 is haalbaar

  • 07 maart 2024

Een recente studie van Van Hall Larenstein en NIZO Food Research onthult dat een aanzienlijke vermindering van de carbon footprint in de voedselverwerkingsindustrie mogelijk is. De onderzoekers, Peter de Jong, Franciska Woudstra- van Lune en Anne van Wijk, tonen aan dat 99% circulaire verwaarding van reststromen haalbaar is tegen 2030. Daarbij kan de CO2-uitstoot met 80% verminderd worden. Hun bevindingen, gepubliceerd in 'Addressing Challenges in Sustainable Nutrient Production: A call for Innovation', geven een nieuwe draai aan de discussie over duurzame voeding.

De verrassende rol van halfvolle melk

Uit de studie blijkt dat halfvolle melk momenteel uitblinkt in voedingswaarde, milieubelasting en marktprijs. De wetenschappers benadrukken dat, ondanks de groeiende populariteit van plantaardige alternatieven, deze vooralsnog achterblijven op het vlak van klimaatimpact en voedingswaarde. De verwerking van plantaardige eiwitten vereist drie keer meer energie dan die uit koemelk. Dit zet een kritisch licht op de huidige tendensen binnen de voedingsindustrie.

Samenspel tussen plantaardig en dierlijk

Het onderzoek onderstreept ook de noodzaak van innovatie in de productie van plantaardige eiwitten. Tegelijkertijd moeten producenten van dierlijke producten, zoals zuivel, werken aan het verlagen van hun CO2-voetafdruk. Een combinatie van plantaardige en dierlijke bronnen kan leiden tot een meer duurzaam en klimaatvriendelijk voedselsysteem. Het concept van hybride producten, die zowel plantaardige als dierlijke eiwitten bevatten, wordt als een veelbelovende route beschouwd.

Samenwerking voor een groenere toekomst

Peter de Jong benadrukt de belangrijkheid van samenwerking tussen verschillende spelers in de voedselketen. Met effectieve, transparante en circulaire samenwerking, ondersteund door kennisinstellingen, kan de CO2-voetafdruk van voedselverwerking drastisch verminderen. Dit past binnen het kader van 'Fascinating', een programma van het Institute for Sustainable Process Technology (ISPT), waarin Van Hall Larenstein en NIZO Food Research partners zijn. 'Fascinating' focust op het ontwikkelen van oplossingen zoals voeradditieven en kruidenrijk weiland, gericht op het verbeteren van zowel zuivel als plantaardige eiwitten.

Fascinating-groningen.nl

Bron: Fascinating