Nederland bewijst wederom zijn inzet voor duurzaamheid, met een opmerkelijke toename van gerecyclede en hergebruikte verpakkingen van 80% in 2021 tot 88% in 2022, volgens het laatste rapport van het Afvalfonds Verpakkingen. De voortdurende focus ligt niet alleen op recycling, maar ook op het stimuleren van herbruikbare verpakkingen.
De commerciële sector benut al volop herbruikbare verpakkingen zoals pallets, transportkratten en biervaten in gesloten systemen. Deze benadering heeft geleid tot een gelijke balans tussen het gewicht van eenmalige en herbruikbare verpakkingen in Nederland.
Het Afvalfonds speelt een centrale rol bij het nastreven van toegankelijkheid van herbruikbare verpakkingen voor alle Nederlanders. Dit vereist een landelijke infrastructuur en uniforme, gebruikersvriendelijke hergebruiksystemen. Het streven is om in 2050 volledig fossielvrij en circulair te verpakken, en tegen 2030 moet 100% van alle verpakkingen recyclebaar zijn.
Het rapport geeft aan dat wettelijke recyclingdoelstellingen worden gehaald, maar aanzienlijke vooruitgang nodig is om de cirkel rond plastic verpakkingen te sluiten. Het recyclingpercentage voor plastic verpakkingen daalde van 49% in 2021 naar 46% in 2022, voornamelijk vanwege de impact van de COVID-19-pandemie op consumptiepatronen.
Nederland heeft een robuust statiegeldsysteem voor plastic flessen, dat in 2021 is uitgebreid met kleine plastic flessen. Dit resulteerde in een afname van het aantal kleine flessen in zwerfafval met 51% in 2022. Toch is het inzamelingspercentage voor alle plastic drankflessen nog niet op het wettelijke doel van 90%.
Vooruitkijkend, heeft 2023 verdere investeringen gezien in nationale communicatie, het verhogen van het aantal innamepunten en het verbeteren van inleverpunten. Het statiegeldsysteem werd op 1 april 2023 verder uitgebreid met blikjes, wat helpt bij het behoud van waardevolle grondstoffen en het terugdringen van zwerfafval.
Bron: Afvalfonds Verpakkingen