73% Belgische vleesbedrijven kan nog maar een half jaar door
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

73% Belgische vleesbedrijven kan nog maar een half jaar door

  • 15 november 2022

De gestegen kosten voor onder meer energie hebben een grote impact op de vlees- en vleesverwerkende sector in België. Het gros van de bedrijven slaagt er niet in de gestegen kosten door te rekenen en zit daardoor financieel op zijn tandvlees. Dat blijkt uit een gezamenlijke rondvraag van vier belangenorganisaties in de Belgische vleessector, FEBEV, BVK, VIP en NVP, bij 59 bedrijven. 73 procent van de bedrijven geeft aan maximaal zes maanden verder te kunnen werken op basis van de huidige situatie. Verdere stijgingen van de energiekosten in de winter en de automatische loonindexering begin 2023 beloven de situatie nog verder te verslechten.

De Belgische vleessector is goed voor 3,9 miljard omzet en biedt werk aan 5.500 arbeiders. De sector staat zwaar onder druk door de gestegen kosten en vooral het feit dat deze kosten niet doorgerekend kunnen worden.

'Leverancierhoppen' levert niets op

De grootste kostenposten bij de vleesbedrijven zijn terug te brengen tot een top 5. 31 procent van de respondenten noemt energie als belangrijkste kost, gevolgd door de kosten van grondstoffen (28%), zoals vee, ingrediënten, materiaal, reinigingsmiddelen, waterzuiveringsproducten en CO2. Op plaats drie volgt het verpakkingsmateriaal (16%) en de vierde plaats is weggelegd voor het transport, de brandstofprijzen en de wegentaks (14%). Volgens de belangenvertegenwoordigers heeft het bovendien nauwelijks zin voor de spelers in de vleessector om te ‘shoppen’ bij verschillende leveranciers. “Goederen en diensten die de bedrijven aankopen zijn overal in prijs gestegen dus veranderen van leverancier brengt niets op”, klinkt het. De personeelskosten sluit de top vijf en wordt door 7 procent van de respondenten als belangrijkste kostenpost aangevoerd. De indexering van de lonen met meer dan 10 procent in januari 2023 is de volgende kostenstijging op het bord van de vleessector. 

Opbrengsten stijgen niet mee

Tegenover de gestegen kosten, staan de opbrengsten die veel minder hard stijgen. Maar liefst 98 procent van de respondenten in de vleessector is niet of slechts gedeeltelijk in staat deze kosten door te rekenen aan de volgende schakel in de keten, en dit zowel op het niveau van B2B als B2C. Als voornaamste argument wordt verwezen naar de concurrentie binnen de markt.

Vilt.be

Beeld: ©roibu/Shutterstock.com

Bron: VILT