3D-foodprinten op industriële schaal bijna werkelijkheid
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

3D-foodprinten op industriële schaal bijna werkelijkheid

  • 27 februari 2023

Gastronology is begonnen met de bouw van een productielocatie voor 3D-foodprinting op industriële schaal in samenwerking met Budelfood, onderdeel van de Budelpack Groep. 

De bouw van de speciale '3D food print' productielocatie in Poortvliet is in december 2022 gestart en zal naar verwachting eind april 2023 klaar zijn. Het productieproces zal uit vijf stappen bestaan: verwerking (pureeproductie), 3D voedsel printen op industriële schaal in een geconditioneerde ruimte van maximaal 6 graden Celsius, een shock-freeze proces, verpakking in een eveneens geconditioneerde ruimte en diepvriesopslag (-20 graden Celsius).

De groente voor de voedselcrèmes worden geleverd door de groothandel en verwerkt tot een recept dat gemiddeld 95% verse, natuurlijke ingrediënten bevat. De rest van het recept bestaat uit een uitgebalanceerde mix van smaakstoffen, natuurlijke kleurstoffen en bindmiddelen.

Voedselveiligheid

Bij alle stappen van het proces wordt voedselveiligheid gegarandeerd door de installatie uit te rusten met een Clean-In-Place systeem (CIP). Het intern ontwikkelde prototype van de industriële 3D-voedselprinter werd medio 2022 voltooid en heeft sindsdien verschillende testcycli doorlopen om verder te worden verfijnd. Volgens de huidige planning zou de productielijn net voor de zomer van 2023 operationeel kunnen zijn.

Door deze ontwikkeling kan de voedselindustrie efficiënter en duurzamer werken. De 3D-foodprinting technologie maakt het ook mogelijk om gepersonaliseerde maaltijden te produceren die voldoen aan de specifieke behoeften van individuele consumenten. Dit kan bijvoorbeeld van pas komen bij het produceren van voedsel voor mensen met bepaalde allergieën of dieetwensen, of mensen met kauw- en slikproblemen.

Gastronology.com

Bron: Gastronology