Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en verschillende bedrijven en kennisinstellingen doen de komende drie jaar onderzoek naar hoe op een efficiëntie manier bioplastic gemaakt kan worden uit suiker, zodat de prijs vergelijkbaar wordt met die van plastic uit aardolie. De provincie Groningen, provincie Drenthe en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) ondersteunen het initiatief gezamenlijk met een subsidie van bijna 1,2 miljoen euro.
De onderzoekers ontwikkelen een nieuwe methode voor de verwerking van suiker uit suikerbieten tot bouwstenen voor groene chemie. Ze voeren de suiker aan bacteriën die de bouwstenen in anaerobe vergistingsprocessen produceren zonder dat daar zuurstof bij nodig is. Deze anaerobe fermentatie is eenvoudiger en goedkoper dan een traditionele fermentatie met zuurstof.
Onderzoekleiders professoren Gert-Jan Euverink (hoogleraar biotechnologie, RUG) en Johan Sanders (directeur Sanovations BV): “Ons doel is dat noordelijke bedrijven in de toekomst op commerciële schaal een biobased kunststof als halffabrikaat kunnen produceren. Dit bioplastic kan op allerlei manieren gebruikt worden, onder meer in de verpakkingsindustrie. Zo creëren we een netwerk in de groene chemie, dat begint bij de teelt van suikerbieten en eindigt in hoogwaardige kunststoftoepassingen.”
Als uit het onderzoek blijkt dat kunststof uit suiker kan concurreren met kunststof uit fossiele brandstoffen, kan dit een enorme impuls zijn voor het milieu en de noordelijke economie. Bij succes kan het project in een vervolgfase 60 tot 85 nieuwe banen opleveren.
Bron: Rijksuniversiteit Groningen