De mondiale zuivelmarkt laat in 2025 een lichte groei zien, gedreven door een stabiele exportvraag en een gematigde toename van het aanbod. Nieuw-Zeeland profiteert van recordmelkprijzen, terwijl de Europese melkproductie naar verwachting met 0,5% stijgt. Tegelijkertijd blijft China een onzekere factor met een dalende productie en een veranderende rol op de wereldmarkt.
Na een zwakke melkproductie in 2024 schakelt de zuivelmarkt over naar een periode van bescheiden groei. In de zeven grootste exportregio’s – waaronder de EU, de VS en Nieuw-Zeeland – wordt in 2025 een stijging van de melkproductie van 0,8% verwacht. In de EU blijft de groei met 0,5% beperkt, terwijl de VS nog steeds onder de 1% blijft. Oceanië en Zuid-Amerika laten herstel zien, grotendeels door de lage productie in 2024.
Ondanks de productietoename blijven de prijzen hoog en blijven de marges in veel regio’s gezond. Nieuw-Zeeland springt eruit met een recordmelkprijsprognose van 10 NZ$ per kg vet en eiwit, hoger dan het vorige recordjaar 2021-2022. In combinatie met dalende rentetarieven zorgt dit voor vertrouwen in de sector.
Terwijl andere exportregio’s hun melkproductie opvoeren, daalt de Chinese melkproductie in 2025 met 2,6%. Dit volgt op een sterker dan verwachte daling in het vierde kwartaal van 2024 en een melkprijs die 15% lager ligt dan een jaar eerder. Hierdoor is het voor Chinese melkveehouders minder aantrekkelijk om de productie op te schroeven.
Aan de vraagzijde wordt echter een toename verwacht. De Chinese zuivelimport zal in 2025 hoger uitvallen dan in 2024, al heeft het land niet langer de dominante invloed op de wereldwijde zuivelmarkt zoals voorheen. Tegelijkertijd blijven de zuivelexporten naar andere regio’s sterk. Zo bereikte de Amerikaanse kaasexport in 2024 een recordhoogte en weet Nieuw-Zeeland kopers te vinden voor zijn extra melkproductie.
Bron: Rabobank