Het aantal voedselcontroles en de middelen die daarvoor worden uitgetrokken, nemen in heel Europa af. De Commissie is van mening dat het aantal voedselcontroles en de middelen die daarvoor worden uitgetrokken, in heel Europa afneemt. Dit is de zorgwekkende trend die naar voren komt uit het op 22 oktober gepubliceerde rapport "Keeping food in control" van het BEUC, de Europese consumentenorganisatie.
Om na te gaan of bedrijven zich aan de EU-wetgeving inzake voedselveiligheid en etikettering houden, roept het BEUC de regeringen op om meer middelen voor controles uit te trekken en verzoekt het BEUC de Europese Commissie om ervoor te zorgen dat de rapportage van de lidstaten volledig, gemakkelijk toegankelijk en vergelijkbaar is tussen de landen.
Alle lidstaten zijn wettelijk verplicht om jaarlijks verslag uit te brengen over hun inspectieactiviteiten. Het BEUC heeft de gegevens over officiële levensmiddelencontroles van 12 landen geanalyseerd:
- Op enkele zeldzame uitzonderingen na, nemen de personele en financiële middelen voor voedselcontroles in de EU af, evenals het aantal controles;
- Sommige controleurs hebben aangegeven dat zij niet over de nodige middelen beschikken om hun taken uit te voeren;
- De controles van de levensmiddelen die de grootste kans op besmetting hebben - zoals eieren, melk en vlees - nemen af.
- De fragmentarische rapportage van de lidstaten maakt vergelijkingen moeilijk, zo niet onmogelijk;
- De lidstaten geven weinig tot geen prioriteit aan controles op de etikettering;
- Weinig landen kiezen ervoor om de resultaten van de inspecties van individuele marktdeelnemers te publiceren en de consumenten te informeren over de hygiënenormen in restaurants en voedingswinkels.
Monique Goyens, General Director van de BEUC: "Uit ons verslag blijkt dat de nationale regeringen helaas de grenzen verleggen als het gaat om de controle op de essentiële middelen die ons voedsel zijn. Zelfs producten die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken - zoals vlees, eieren en zuivel - worden steeds minder gecontroleerd. Verschillende schandalen hebben de laatste tijd de krantenkoppen gehaald, waaronder besmette babymelk en eieren en vlees dat ongeschikt is voor menselijke consumptie. De consumenten vragen zich dan terecht af of de overheid er daadwerkelijk voor zorgt dat bedrijven zich aan de regels houden - en of ze de middelen hebben om dat te doen. Het wantrouwen van de consument in levensmiddelen schaadt uiteindelijk het bedrijfsleven en de economie in haar geheel.
"Deze regels zullen het gemakkelijker maken om de prestaties van de landen te vergelijken en de landen die hun controletaken niet serieus genoeg nemen, op te sporen".
“Scores op de deuren, "smileys" en soortgelijke hygiëneclassificatieregelingen helpen de consumenten om te beslissen waar zij voedsel willen eten en kopen. De nieuwe EU-wetgeving inzake levensmiddelencontroles laat de lidstaten echter de vrijheid om dergelijke instrumenten te ontwikkelen. Sommige landen geven al het goede voorbeeld en we hopen dat er nog meer landen zullen volgen".
"In een interne markt waar levensmiddelen verschillende grenzen kunnen overschrijden voordat zij op ons bord terechtkomen, kunnen wij ons geen zwakke schakels in het controlesysteem veroorloven. Alle lidstaten moeten voldoende middelen uittrekken voor voedselcontroles om de gezondheid van de Europeanen te beschermen. Helaas hebben zij een kans gemist om vijf jaar geleden met de hervorming van de wetgeving een groter aantal levensmiddelenbedrijven te verplichten de controles te financieren."
Bron: © BEUC