Westfort trots op positieve respons
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Westfort trots op positieve respons

  • 15 augustus 2017

In 2016 heeft COV-lid Westfort Vleesproducten vele honderden bezoekers mogen verwelkomen in de nieuwe slachterij in IJsselstein (Utrecht).

In de innovatieve slachterij heeft Westfort geïnvesteerd in dierenwelzijn, betere vleeskwaliteit en duurzame energie oplossingen. Het bedrijf zegt volledig transparant te willen zijn in z’n werkwijze. Daarom heeft de onderneming ruimte gecreëerd voor skyboxen van waaruit bezoekers ieder proces kunnen zien en daarom ook draaien er 24/7 camera’s in de slachterij die het hele bedrijfsproces volgen. In februari 2016 publiceerde Vakblad Voedingsindustrie een interview met de directie van dit innovatieve bedrijf. We kijken nog even terug naar de highlights van het interview [link].

Vergistingsinstallatie 

“Dankzij de innovatieve vergistingsinstallatie hebben we 75 ton afval per dag teruggebracht naar 5 ton per dag,” vervolgt Jaap de Wit trots. “En omdat de installatie op ons eigen terrein staat, levert dit een aanzienlijke reductie op van het transport van reststromen. Het aantal transportbewegingen is teruggebracht van 3 vrachtwagens per dag naar 1 per week!” Als Jaap begint te vertellen over de werking en mogelijkheden van de installatie, is hij niet meer te stoppen. Enthousiast vervolgt hij: “Het slib uit de waterzuivering voeren we af naar de vergistingsinstallatie. Het methaangas dat ontstaat uit de vergisting wordt verbrand in de warmtekrachtcentrale. De vergistingsinstallatie produceert maar liefst 20% van ons elektrisch en 80% van het thermisch vermogen. Daarnaast verwerkt de vergistingsinstallatie de reststromen tot natuurlijke meststoffen.” 

Varkensvleesconcepten

Westfort verwerkt verschillende onderscheidende varkensvleesconcepten. Iedere lichting varkens die de slachterij binnenkomt, blijft strikt van elkaar gescheiden. Vanaf het moment dat het transport gelost wordt, krijgen de dieren een kleurcode mee. De kleurcode loopt gedurende alle processen met het product mee; van binnenkomst naar verdoven, via de uitbeenderij naar de verpakkingsafdeling. “Al onze varkens zijn geboren en getogen op Nederlandse boerderijen. Van al onze varkens is precies bekend waar ze vandaan komen, welke mengvoederleverancier de boer heeft, en zelfs welke dierenarts. Als er eerder in de keten iets fout is gegaan, kunnen we direct reageren.”

Diervriendelijker 

“Omdat we in Noord-Europa hoge eisen stellen aan dierenwelzijn, hebben we gezocht naar hoe we voor de varkens rust kunnen creëren bij de ontvangst, tijdens het verblijf en bij het verdoven,” gaat Rob Lunenburg verder. “Daarom hebben we gekozen voor vier losplaatsen, terwijl drie voldoende waren geweest voor de capaciteit. De rustruimtes hebben verwarmde vloeren, waardoor de dieren niet stram worden. Ook de manier waarop we de dieren verdoven is helemaal nieuw,” vertelt Rob Lunenburg.
We maken gebruik van verdovingsliften die onafhankelijk van elkaar werken. Als één van de liften in storing gaat, zijn de overige drie voldoende voor de normale slachtsnelheden. Deze liften dalen direct naar de meest ideale Co₂-concentratie. We kunnen dit hele proces, in tegenstelling tot het traditionele systeem, met het oog volgen.
Dit systeem is ontwikkeld in samenwerking met MPS.

Trots op positieve reacties

Al zo’n 700 boeren, maar ook mensen van de media, overheid, NGO’s, buren en andere ondernemers van over de hele wereld zijn rondgeleid in het bedrijf. Dat staat in het jaarverslag van Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV): het ketenconcept waar Westfort actief deel van uitmaakt. Eind 2016 hebben ook de COV-leden het bedrijf kunnen bezoeken tijdens de Algemene Ledenvergadering van de COV.
Het bedrijf is trots op de vele positieve reacties. Ook wijst Westfort op bijzondere aandacht van ‘stagiair’ en columnist Arnon Grunberg in NRC Handelsblad en blogs van Bert van den Berg van de Dierenbescherming na een bezoek aan de slachterij.

www.westfort.nl 

Bron: © Westfort