De Wereldbank voorspelt dat de mondiale afvalproductie tot 2050 toeneemt met meer dan 70% tot 3,4 miljard ton. Volgens het Circularity Gap Report 2020 wordt hiervan slechts 8,6% weer terug in de economie gebracht. Vermindering van afval is niet alleen vanuit duurzaamheidsperspectief belangrijk, maar is ook essentieel om nieuwe commerciële kansen in de circulaire economie te creëren.
Bedrijven worden gestimuleerd om het gebruik van grondstoffen te optimaliseren en hun afvalproductie zoveel mogelijk te beperken, vanuit het oogpunt van zowel kosten als capaciteit. Veel producenten krijgen echter te maken met reststromen. Hoewel producenten deze reststromen voor een deel in hun eigen processen hergebruiken, is dit niet in alle gevallen mogelijk. Het risico bestaat dus dat reststromen niet opnieuw bruikbaar zijn en als afval eindigen. De circulaire economie opent de weg naar een nieuw arsenaal aan mogelijke toepassingen voor deze reststromen.
Bedrijven aan de rand van de circulaire economie zien zich vaak voor de uitdaging staan dat zij binnen de lineaire economie opereren en aan de daarin geldende juridische, financiële en boekhoudkundige regels en voorschriften moeten voldoen. Dit houdt in dat circulaire bedrijfsmodellen binnen bestaande regelgeving moeten werken, terwijl nieuwe wegen van zakendoen worden ingeslagen, (ecologische, sociale en financiële) resultaten worden gemeten en financiering wordt aangetrokken.
De whitepaper ‘Verwaarden van reststromen’ is het resultaat van een initiatief van de Coalitie Circulaire Accounting (CCA), een multidisciplinaire samenwerking met als doel om aan verslaggeving gerelateerde vraagstukken die een obstakel voor de transitie naar de circulaire economie vormen, te identificeren en oplossingen daarvoor uit te werken. De CCA heeft de casestudie IntelligentFood uitgevoerd om bestaande vraagstukken in kaart te brengen en een instrumentarium te verstrekken waarmee vergelijkbare bedrijven deze obstakels kunnen aanpakken zodat de transitie naar de circulaire economie wordt versneld.
Klik hier voor de whitepaper ‘Verwaarden van reststromen’
abnamro.nl
Bron: ABN AMRO