De mogelijke invoering van 25% Amerikaanse invoertarieven op Europese producten kan de handelsstromen in de voedsel- en landbouwsector flink verstoren. Volgens een recent rapport van RaboResearch kunnen met name landbouwmachines en bewerkte voedingsmiddelen getroffen worden. Bedrijven in deze sectoren worden geadviseerd om strategische scenario’s te overwegen. De tarieven zouden niet alleen invloed hebben op de handel tussen de EU en de VS, maar mogelijk ook wereldwijd tot verschuivingen in de handelsstromen leiden.
De EU exporteerde in 2024 voor €38 miljard aan voedsel en landbouwproducten naar de VS, terwijl de import vanuit de VS €14 miljard bedroeg. De EU heeft daarmee een aanzienlijk handelsoverschot. De export richting de VS bestaat vooral uit hoogwaardige producten zoals essentiële oliën, wijn, olijfolie en zuivel, terwijl de VS voornamelijk goedkopere grondstoffen zoals soja en sojaproducten naar de EU exporteert.
"Vanuit EU-perspectief is de VS een belangrijke afzetmarkt, terwijl de EU voor de VS juist meer een leverancier is," zegt Barend Bekamp, Senior Specialist Food & Agriculture bij RaboResearch.
Volgens RaboResearch zullen vooral sectoren met een grote Amerikaanse afzetmarkt en een hoge prijselasticiteit gevolgen ondervinden. De landbouwmachine-industrie wordt als meest kwetsbaar gezien, omdat Amerikaanse boeren mogelijk kiezen voor binnenlandse alternatieven. Bewerkte voedingsmiddelen, zoals dranken, pasta en zuivel, kunnen een middelhoog effect ervaren, afhankelijk van de prijselasticiteit binnen deze sectoren.
Bekamp noemt verschillende strategische opties voor EU-bedrijven: prijzen handhaven en de kosten doorschuiven naar Amerikaanse importeurs, prijzen verlagen om concurrerend te blijven, de Amerikaanse markt verlaten, de toeleveringsketen aanpassen of investeren in Amerikaanse productiecapaciteit. De beste keuze hangt af van de prijselasticiteit van het product en de internationale positie van het bedrijf.
Bron: RaboResearch