De wereldwijde handel in pluimvee draait op volle toeren, maar spanningen op het wereldtoneel zorgen voor onzekerheid. Dat blijkt uit het meest recente rapport van RaboResearch over dierlijke eiwitten. De vraag naar kip blijft groot, mede door het beperkte aanbod van andere eiwitten en de prijsbewuste consument. Toch hangt de schaduw van geopolitieke spanningen en vogelgriep dreigend boven de sector.
In veel regio's profiteren pluimveehouders van gunstige marktomstandigheden. De consumptiegroei van pluimvee wordt dit jaar geschat op 2,5% tot 3%. Het is het tweede jaar op rij dat de markt bovengemiddeld groeit. “Bijna alle regio’s kennen momenteel winstgevende marktomstandigheden,” aldus Nan-Dirk Mulder, Senior Analist Animal Protein bij RaboResearch. Uitzondering is China, waar de markt te kampen heeft met economische tegenwind, lage consumentenvertrouwen en een vleesoverschot. Ook de aanhoudend hoge prijzen van andere eiwitten stuwen de vraag naar kip.
De wereldwijde verspreiding van vogelgriep blijft een grote uitdaging. De aanvoer van broedeieren en ouderdieren blijft krap, wat de productie beperkt. Vaccinatie komt daardoor steeds vaker in beeld. “Steeds meer landen zetten vaccinatie in om de risico’s van vogelgriep te beperken,” zegt Mulder. Zo wist Frankrijk na zware uitbraken het aantal besmettingen fors te verlagen dankzij vaccinatie. Ook in delen van Azië en Latijns-Amerika kiezen landen, vaak zonder exportbelang, voor deze aanpak.
Naast vogelgriep is geopolitiek de belangrijkste factor om in de gaten te houden. Tarieven op Amerikaanse importen en tegenmaatregelen kunnen leiden tot handelsverschuivingen. Landen als Brazilië en Thailand profiteren daar nu al van. Mulder: “Zij winnen terrein in markten zoals China en Mexico en dat kan verder toenemen bij oplopende spanningen.” Indirect raken spanningen ook de aanvoer van grondstoffen en voedermiddelen. “Handelaren moeten zich voorbereiden op snelle veranderingen,” waarschuwt Mulder.
Bron: Rabobank