Voer bepaalt vetzuurprofiel van rundvlees
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Voer bepaalt vetzuur­pro­fiel van rundvlees

  • 26 maart 2025

Wat een koe te eten krijgt, bepaalt in grote mate de voedingswaarde van haar vlees. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Michigan State University (MSU), waar wetenschappers werkten aan een methode om grasgevoerd rundvlees beter te kunnen herkennen.

Niet elk stuk rundvlees dat als ‘grass-finished’ wordt verkocht, is even gezond. Professor Jenifer Fenton en collega Jason Rowntree onderzochten de vetzuursamenstelling van rundvlees afkomstig van dieren die verschillende voeders kregen naast gras. Denk aan hooi, kuilvoer of sojahullen. De verschillen waren groot: waar een omega-6/omega-3-verhouding van 2-op-1 wenselijk is, vonden ze in sommige monsters verhoudingen tot wel 28-op-1.

“Hoe je het dier voedt, beïnvloedt het vetzuurprofiel drastisch,” zegt Fenton. Zo bevat vlees van koeien die veel mais en soja krijgen relatief veel omega-6, net als gekweekte zalm.

Hooi scoort het best

De onderzoekers konden vaak goed voorspellen wat de koeien hadden gegeten. Bij vlees van met hooi gevoede runderen zaten ze er zelfs geen enkele keer naast. Hooi werd in de studie dan ook omschreven als ‘gouden standaard’ voor wie aanvullend wil voeren bij gras.

Gezonde bodem, gezond vlees

Volgens Rowntree is het tijd om breder te kijken. “Onze gedachte is: gezonde bodem leidt tot gezonde planten, dieren én mensen.” Want ook secundaire plantenstoffen, zoals antioxidanten, kunnen via gras hun weg vinden naar het bord. Het onderzoek gaat ondertussen door met andere voeders, zoals distillers grains.

Canr.msu.edu

Bron: Michigan State University