Keten wil versnelling en verbreding bij aanpak voedselverspilling
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Versnel­ling nodig bij aanpak voedsel­ver­spil­ling

  • 03 april 2025

Hoe benut je grondstoffen optimaal in de voedselketen? Die vraag stond centraal op dinsdag 1 april, toen meer dan 100 vertegenwoordigers uit de hele voedselketen samenkwamen. Boeren, verwerkers, logistiek, retail, horeca en andere stakeholders gingen het gesprek aan over de kansen rond het voorkomen, verminderen en verwaarden van voedselverspilling. Samen kijken zij naar een toekomstbestendige keten waarin grondstoffen zo effectief mogelijk worden ingezet.

Brede betrokkenheid essentieel

Gerda Verburg, voorzitter van het bestuur van Samen Tegen Voedselverspilling, benadrukt het belang van samenwerking: “Met de inbreng die we hebben opgehaald kunnen we heel gericht het pad richting 2030 uitzetten. Koplopers uit de hele keten hebben laten horen welke uitdagingen en mogelijkheden zij zien. Ik ben blij dat ook de primaire sector goed vertegenwoordigd was, want die kansen moeten we samen organiseren, maar ook samen verzilveren, ketenbreed.”

Waarde van voedsel centraal

Rabobank en het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) deden tijdens de bijeenkomst beiden een duidelijke oproep. Alex Datema, directeur Agri&Food bij Rabobank: “Over voedselverspilling is eigenlijk geen discussie. Er zijn alleen maar winnaars als we hier iets aan doen. Waarom gebeurt het dan vaak niet? Dat heeft alles te maken met de waarde die we aan ons voedsel hechten. Het is nu te interessant om de verliezen te accepteren, omdat het vaak duurder is het alsnog te verwerken. Waar is dan de true value? Al ons voedsel is waardevol, ook wat op het land of in de fabriek achterblijft of niet afgenomen wordt om welke reden dan ook. Laten we die waarde er dan ook aan geven, dan laten we het ook niet liggen.”

Uitdagingen bij reststromen

Roy Meijer, voorzitter van NAJK, ziet kansen voor de sector: “Voedsel verspillen betekent verlies en verlies kost geld. Dat willen wij met onze marges voorkomen. We hebben daarvoor echter wel een paar uitdagingen te tackelen. Veehouders kunnen uitstekend reststromen gebruiken voor veevoer, maar dan is er wel de juiste technologie nodig en ruimte van de NVWA om reststromen uit bijvoorbeeld horeca keukens te kunnen gebruiken. Daar komt bij dat de reststromen die voor ons bruikbaar zijn, ook interessant zijn voor het opwekken van energie. Dat is een veel lagere verwaarding, maar daar valt nu vaak (ook met behulp van subsidies) meer aan te verdienen.”

samentegenvoedselverspilling.nl

Bron: Samen Tegen Voedselverspilling